Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić obišao deminersko radilište u Bosanskom Grahovu

26.7.2022

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zajedno sa vojnim atašeom Republike Hrvatske brigadirom Davorom Kiraljom, upriličio je 26. jula 2022. godine posjetu timu deminerskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na deminerskom radilištu Crni Bunari na području Bosanskog Grahova.

Deminersko radilište Crni Bunari kod Bosanskog Grahova jedno je od preko 20 deminerskih radilišta u Bosni i Hercegovini na kojem su angažirani pripadnici deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.

Značaj deminiranja lokaliteta Crni Bunari posebno je značajan i zbog omogućavanja traganja i pronalaska posmrtnih ostataka poginulog pripadnika 7. gardijske brigade HV 'Pume'.

Zamjenik ministra Krešić je ovom prilikom naglasio da je ovo područje jedno od zahtjevnijih lokaliteta na kojem pripadnici deminerskog bataljona ulažu značajne napore kako bi ovo područje bilo očišćeno od mina, ekshumirani posmrtni ostaci i dato na upotrebu lokalnom stanovništvu, smatrajući sam proces deminiranja jednim od najhumanijih zadataka koje obavljaju pripadnici OS BiH.

Oružane snage BiH obavljaju oko 30 posto svih aktivnosti u procesu uklanjanja mina i time daju i više nego značajan doprinos stvaranju sigurnog okruženja širom Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA