Vijesti

Sastanak zamjenika ministra odbrane Mije Krešića sa komandanticom NATO Štaba Sarajevo Pamelom McGahа

27.7.2022

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić razgovarao je 27. jula 2022. godine sa komandanticom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Pamelom McGaha.

Teme sastanka ticale su se trenutnih političko-sigurnosnih dešavanja u BiH, aktuelnih aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, kao i izazova sa kojima se suočava odbrambeni sistem. Sagovornici su, između ostalog, razgovarali i o učešću pripadnika OS BiH u mirovnim misijama u svijetu, te u tom pogledu iskazali nužnu potrebu donošenja neophodnih odluka kako bi se nastavilo učešće u istima, a i otvorila mogućnost novih mirovnih misija, s ciljem ispunjavanja zakonom propisanih zadataka.

Zamjenik ministra Krešić i general McGaha također su razgovarali i o potrebi da nadležne institucije okončaju proces postavljenja generalskog kora u što skorijem vremenu, kako bi dobili nove čelne osobe OS BiH, te važnom pitanju, koje također čeka na proces rješavanja i koje treba okončati, a to je imenovanje vojnodiplomatskih predstavnika u inostranstvu.

McGaha je još jednom istakla punu podršku NATO Štaba Sarajevo jačanju kapaciteta MO i OS BiH, te iskazala očekivanja da se dosadašnja saradnja nastavi i u narednom periodu.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA