Vijesti

Radni sastanak na temu školovanja budućih vojnih pilota Oružanih snaga BiH

26.8.2022

Predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su 22. augusta 2022. godine u prostorijama Doma Oružanih snaga BiH održali radni sastanak sa predstavnicima SBA škole letenja (Sport and Business Aviation) na temu školovanja budućih vojnih pilota Oružanih snaga BiH.

Sastanak je realiziran u cilju koordinacije početka procesa školovanja pilotskog i zrakoplovno-tehničkog kadra za potrebe Oružanih snaga BiH i selektivnog letenja budućih vojnih pilota Oružanih snaga BiH.

Školovanje kadeta na SBA školi letenja odvijat će se prema istom programu kao i za ostale polaznike škole uz dodatak programa vojne doobuke, odnosno dijela programa u kojem će kadeti izučavati nastavne sadržaje specifične za tipove helikoptera na upotrebi u Oružanim snagama BiH.

Tokom procesa pohađanja škole letenja, kandidati koji zadovolje kriterije pilotske obuke bit će proizvedeni u vojne pilote Oružanih snaga BiH te će nastaviti sa službom oficira avijacije. Također, vojni piloti Oružanih snaga BiH će imati mogućnost i obavezu neprestanog usavršavanja stručnim kursevima u zemlji i inostranstvu.

Info – ZŠ OS BiH

6 FOTO GALERIJA