Vijesti

Ministar Podžić na obilježavanju 30. godišnjice pogibije italijanskih zrakoplovaca na planini Vranica

3.9.2022

Na planini Vranica, na vrhu Zec, nedaleko od Fojnice, 3. septembra 2022. godine održana je komemorativna ceremonija u povodu 30. godišnjice pogibije italijanskih zrakoplovaca, koji su živote izgubili u obaranju italijanskog transportnog aviona, pri dopremanju humanitarne pomoći za opkoljeno Sarajevo.

U prisustvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića, ambasadora Republike Italije u BiH Nj.E. Marca di Ruzza, apostolskog nuncija i ambasadora Vatikana Luigija Pezzuta te visoke predstavnike Oružanih snaga BiH, EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, svečanost je održana uz vojne počasti.

U svom obraćanju, nakon polaganja vijenaca, ministar Podžić i italijanski ambasador Di Ruzza prisjetili su se uloge koju su italijanski zrakoplovci, zajedno sa kolegama iz ratnih zrakoplovstava više zemalja svijeta, imali u ublažavanju gladi i teških uslova za građane glavnog grada ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

Dana 3. septembra 1992. godine, pri humanitarnom letu iz italijanske Pise za Sarajevo, sa zemlje je pogođen italijanski transportni avion G-222. Poginula su sva četiri člana posade: Marco Betti, Marco Rigliaco, Guiseppe Buttaglieri i Guliano Vilardi.

„Na ovaj način odajemo poštovanje svim hrabrim ljudima, koji su dali i svoj život da bi stanovnicima Bosne i Hercegovine olakšali ratne strahote. Naša je dužnost da ih ne zaboravimo“, rekao je tim povodom ministar Podžić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA