Vijesti

Predstavljena predstojeća vježba „Kombinovani napor 22“ i završno ocjenjivanje deklarisane jedinice OS BiH

13.9.2022

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu 13. septembra 2022. godine, medijima je predstavljena predstojeća vježba "Kombinovani napor 22" i završno ocjenjivanje najveće jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je deklarisana za eventualno učešće u budućim operacijama i vježbama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Tim povodom, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, njegov zamjenik za operacije generalmajor Ivica Jerkić i komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić govorili su o detaljima vježbe Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH, koju će na Manjači od 19. do 23. septembra ocjenjivati ocjenjivači NATO-a i zemalja Partnerstva za mir.

Ministar Podžić je izrazio uvjerenje da će pripadnici ove deklarisane jedinice na predstojećem ocjenjivanju na Manjači uspješno položiti ispit.

"Time će Bosna i Hercegovina službeno dobiti do sada najveću vojnu jedinicu, koja će ući u NATO-ov bazen borbeno sposobnih snaga, koje stoje na raspolaganju za učešće u međunarodnim operacijama predvođenih NATO-om, operacijama podrške miru Evropske unije i Ujedinjenih naroda, kao i NATO-vježbama“, rekao je ministar. „Oružane snage BiH tako će stati rame uz rame sa najrazvijenijim vojskama svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira, bilo gdje u svijetu, a Bosna i Hercegovina će napraviti još jedan značajan korak na putu ispunjenja našeg zakonom definiranog cilja – punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu", rekao je Podžić.

U sklopu programa Partnerstva za mir, Oružane snage BiH su uključene u NATO-ov program ocjenjivanja interoperabilnosti i spremnosti od 2010. godine, a od 2011. do 2018. godine je uspješno ocijenjeno 11 manjih jedinica, različitih organskih struktura, sa ukupno 754 pripadnika, koje su ocjenjivači NATO-a ocijenili borbeno spremnim. Kao takve, već se nalaze u bazenu snaga NATO-a.


"Deklarisanje ove velike borbene grupe sa više od 800 vojnika je veoma zahtjevan posao ne samo za BiH, nego i za mnogo razvijenije zemlje svijeta. To je sve mnogo teže u ekonomskim i političkim okolnostima kakve vladaju u našoj zemlji", kazao je ministar.

Generalpukovnik Mašović je istakao da je ovo najvažniji događaj za vojnu formaciju u BiH u ovoj godini. Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), ova deklarisana jedinica OS BiH pridružila bi se bazenu snaga sa više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja te bi bila najveća i najbrojnija jedinica certificirana po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti.

"Ovaj program ocjenjivanja je u sinergiji sa našim partnerskim ciljem koji se odnosi na doprinos borbenom jedinicom, kao i sa smjernicama MO BiH da, najkasnije do 2023. godine, od ukupnog broja, imamo osam posto pripadnika OS BiH spremnih za učešće u NATO vođenim operacijama i međunarodnim operacijama podrške miru, što je predmet naknadnih razgovora i pregovora između strana kojima se definiraju svi elementi", zaključio je general Mašović, izražavajući nadu da će najviši organi vlasti u BiH konačno početi izdvajati više sredstava za cjelokupne Oružane snage BiH.

Na kraju konferencije za medije, novinari su pozvani da prate vježbu na Manjači, na Danu za posjetioce, 21. septembra 2022. godine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA