Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio ambasadora Norveške u BiH Nj.E. Oleva Reinertsena

19.9.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je u službenu posjetu 19. septembra 2022. godine ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Oleva Reinertsena.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj saradnji te angažmanu Kraljevine Norveške po pitanjima podrške Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. Razgovarano je i o aktuelnim aktivnostima Oružanih snaga BiH, pri čemu je ministar Podžić posebno istakao složen finansijski okvir i nedovoljna finansijska sredstava u okviru kojih OS BiH djeluju i dalje se razvijaju.

Ministar Podžić i ambasador Reinertsen su razmijenili svoje stavove i po pitanju političke i sigurnosne situacije u Evropi i samoj BiH, pri čemu je izražena podrška nastavku misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Ministar je izrazio očekivanja da će vojna saradnja Norveške i BiH biti nastavljena i dalje razvijana. Ambasador Reinersten se zahvalio ministru Podžiću na prijemu te izrazio uvjerenje da će Norveška u okvirima svojih raspoloživih kapaciteta nastaviti pomagati aktivnosti odbrambenog sistema BiH.

Sastanku u sjedištu MO BiH prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA