Vijesti

Posjeta pomoćnika načelnika štaba Direktorata za partnersku vojnu saradnju SHAPE-a

22.9.2022

Pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, sa saradnicima, razgovarao je 22. septembra 2022. godine sa brigadnim generalom Martinom Remešom, pomoćnikom načelnika štaba Direktorata za partnersku vojnu saradnju Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) sa sjedištem u Monsu, Kraljevina Belgija.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim vidovima saradnje između Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa NATO-om, a sve u okviru postojećih programa, kao i o budućim planovima za nastavak i produbljenje iste na temelju potreba Bosne i Hercegovine, kao zemlje partnera i proklamiranih vidova pomoći i podrške od strane NATO-a našoj zemlji.

Sagovornici su ocijenili da je dosadašnja saradnja Bosne i Hercegovine sa NATO-om kroz različite modele i alate, koje NATO nudi zemljama partnerima, izuzetno korisna za institucije odbrane BiH, kao i za našu zemlju u cjelini, te da će ista biti nastavljena i ojačana i u narednom periodu, putem novih alata i programa.

General Remeš je tokom sastanka pozitivnim ocijenio angažman, profesionalnost i zalaganje pripadnika OS BiH iskazano tokom aktivnosti u okviru vježbe “Kombinovani napor 22”, koja je u toku na poligonu za borbenu obuku na Manjači, a koja je organizirana u svrhu NATO evaluacionog procesa ocjenjivanja (NEL 2) deklarisane jedinice po Konceptu operativnih sposobnosti, a sve u svrhu ocjene dostignutog stepena kompatibilnosti i borbene osposobljenosti pripadnika OS BiH.

On je naglasio da je na temelju viđenog tokom jučerašnjeg dana, jasno da Oružane snage i Bosna i Hercegovina u ovom dijelu imaju itekako šta pokazati, kako zemljama partnerima tako i zemljama NATO članicama.

Pomoćnik ministra Šajinović je na kraju zahvalio generalu Remešu na posjeti i izrazio nadu da će MO i OS BiH i u narednom periodu ostvarivati korisnu i dinamičnu saradnju sa NATO-om na obostranu korist.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

 

4 FOTO GALERIJA