Vijesti

Menadžment MO BiH razgovarao sa novomenovanim operativnim komandantom EUFOR-a u BiH

22.9.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, razgovarao je 22. septembra 2022. godine u Sarajevu sa novoimenovanim operativnim komandantom Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH francuskim generalpukovnikom Hubertom Cottereauom, koji ujedno vrši i dužnost zamjenika načelnika štaba NATO-ove Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu (SHAPE).

U razgovoru u kojem je učestvovao i komandant EUFOR-a u BiH austrijski generalmajor Anton Wessely, sagovornici su istakli izvrsnu saradnju EUFOR-a sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH i želju da se ta saradnja nastavi i u budućnosti.

Ministar Podžić je upoznao generala Cottereau sa političkim okolnostima u kojima djeluju MO i OS BiH, posebno naglašavajući da se političke blokade državnih institucija unutar same zemlje negativno odražavaju na nedovoljan vojni budžet, ali i nastavak učešća OS BiH u mirovnim misijama u inostranstvu.

Svi sagovornici su se složili da bi nastavak misije EUFOR-a u BiH bio najbolje rješenje za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i svih njenih stanovnika. General Cottereau je izrazio spremnost da se u vrijeme njegovog mandata EUFOR sa još većim kapacitetima angažira na aktivnostima saradnje sa državnim institucijama Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama BiH.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić.

Nakon sastanka u Ministarstvu odbrane BiH, delegacija EUFOR-a je posjetila Zajednički štab OS BiH, gdje su razgovarali sa zamjenicima načelnika ZŠ OS BiH generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

7 FOTO GALERIJA