Vijesti

Sastanak ministra Podžića i Stoyanova – „Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske nemaju otvorenih i neriješenih pitanja“

26.9.2022

Ministar odbrane Republike Bugarske Dimitar Stoyanov boravio je u zvaničnoj posjeti 26. septembra 2022. godine Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, gdje se sastao sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, su prisustvovali i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, a sa bugarske strane opunomoćeni ambasador Republike Bugarske u BiH Nj.E. Valery Yotov, zamjenica ministra odbrane Teodora Genchovska i načelnik odbrane Republike Bugarske admiral Emil Eftimov.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralno-odbrambenoj saradnji dviju zemalja, značaju produženja EUFOR-ove misije Althea u BiH, aktuelnim sigurnosnim dešavanjima u Evropi i njihovom uticaju kako na Bosnu i Hercegovinu tako i na zemlje Zapadnog Balkana.

Ministar Podžić je istakao zadovoljstvo dosadašnjim nivoom bilateralne saradnje dvaju ministarstava, naglasivši da ova dva ministarstva nemaju otvorenih i neriješenih pitanja. Zahvalio se na spremnosti učešća Republike Bugarske i bugarskog kontingenta u EUFOR-ovoj misiji Althea u BiH, kao i eventualnim drugim misijama u BiH. „Svi u Bosni i Hercegovini smo saglasni da se misija EUFOR-a u BiH nastavi, a samim tim imate i punu podršku za ostanak bugarskog kontingenta, a sve u cilju očuvanja sigurnosti i stabilnosti u BiH, i ne samo zbog sigurnosnog aspekta, već i zbog potrebne obuke koju EUFOR pruža pripadnicima Oružanih snaga BiH“, naglasio je ministar Podžić. 

Ministar Stoyanov zahvalio se na srdačnom prijemu ministru Podžiću. Istakao je opredijeljenost nastavka daljnjeg učešća bugarskog kontingenta u misiji Althea u BiH, a koji je jedan od najbrojnijih. „Republika Bugarska je spremna i dalje nastaviti svoje učešće i u bilo kojoj drugoj vrsti misije u BiH, u slučaju veta na produženje misije“, rekao je ministar Stoyanov. Također, naglasio je opredijeljenost Ministarstva odbrane Republike Bugarske za svaki vid saradnje, kako po pitanju saradnje u oblasti obrazovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na akademijama u Republici Bugarskoj tako i daljnjem učešću u regionalnim inicijativama. Također, je čestitao pripadnicima Oružanih snaga BiH na visokoj ocjeni borbene spremnosti Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) za učešće u mirovnim misijama. Ministar Stoyanov je ohrabrio Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, ističući da je održavanje stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti, a samim tim i za Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju sastanka, ministar Podžić se zahvalio ministru Stoyanovu na konstruktivnom razgovoru i izrazio nadu da će današnji sastanak doprinijeti jačanju saradnje ministarstava odbrane dviju zemalja.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail:
info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA