Vijesti

Konferencija „Prijatelji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) 2022.“

19.10.2022

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) održali su 19. oktobra 2022. godine u hotelu Hollywood godišnju konferenciju pod nazivom „Prijatelji PSOTC-a“.

Prepoznavajući značaj saradnje sa partnerima u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti u cijelom svijetu i ulogu i težinu relevantne edukacije i obuke za buduće operacije podrške miru, Ministarstvo odbrane BiH na godišnjem nivou organizira Konferenciju sa postojećim i potencijalnim partnerima PSOTC-a, koji su spremni da podrže Centar tokom cijelog partnerstva.

Konferencije je imala za cilj da informira partnere o dostignućima PSOTC-a u 2022. godini, razmatranje planova za 2023. godinu i razmatranje koncepta buduće saradnje u pogledu funkcije PSOTC-a u obrazovanju i obuci u oblasti operacija podrške miru. Pored toga, ovogodišnja konferencija bila je fokusirana i na obuku i edukaciju mladih oficira OS BiH i na to kako PSOTC može više doprinijeti u ukupnoj obuci i edukaciji ove ciljne grupe.

Teme ovogodišnje konferencije Prijatelji PSOTC-a bile su razmjena informacija o rezultatima koje je PSOTC postigao u prethodnom periodu i planovima koje Centar ima za 2023. godinu. Osim toga diskutiralo se i o uspostavljanju mehanizama saradnje i podrške PSOTC-u. Konferencija je bila i prilika da se partneri izjasne o svojoj namjeri da podrže PSOTC, kao i o svojoj opredijeljenosti da učestvuju u različitim oblicima projekata koje PSOTC realizira.


Konferenciji je prisustvovalo više od 50 učesnika iz 21 partnerske zemlje i četiri internacionalne organizacije (OSCE, EU, NATO i UN), te predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Konferencijom su predsjedavali pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i komandant PSOTC-a brigadir Elvedin Omić. Ceremoniju otvaranja svojim prisustvom uveličali su i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Senad Mašović, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Wessely.

Ovom prilikom pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović izrazio je zahvalnost za učešće na ovom događaju te istakao važnost koju konferencija ima za PSOTC, ali i za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Komandant PSOTC-a brigadir Elvedin Omić sumirao je rad u protekloj godini, naglašavajući važnost uključivanja partnera u projekte PSOTC-a za 2023. godinu.

Info - PSOTC

10 FOTO GALERIJA