Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Krešić na obilježavanju zaštitnika sarajevske vojne kapelanije

19.10.2022

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, 19. oktobra 2022. godine u Tarčinu, prisustvovali su obilježavanju Dana svetog Ivana Kapistrana, zaštitnika Vojne kapelanije Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba OS BiH i Operativne komande OS BiH.

Sveto misno slavlje u tarčinskoj crkvi svetog Ivana Krstitelja predvodio je monsinjor Slađan Ćosić, uz koncelebraciju vojnih kapelana OS BiH, a prisustvovali su brojni djelatnici MO BiH i pripadnici OS BiH katoličke vjeroispovijesti na dužnosti u Sarajevu, Rajlovcu, Palama, Butilama i Pazariću.

Svetom misom u Tarčinu vjernici su se podsjetili na život svetog Ivana Kapistrana iz 15. vijeka, koji je u vrijeme Osmanlijskih osvajanja, ušao u Franjevački red i po svoj Evropi provodio apostolski život, utvrđujući kršćanstvo i pobijajući krivovjerje. Umro je u Iloku u Hrvatskoj godine 1456. godine, gdje je sokolio kršćansku vojsku koja je odbijala mnogobrojniju vojsku osvajača.

Dan prije, 18. oktobra 2022. godine, zamjenik ministra Krešić i general Jerkić, u kapelici svetog Ivana Pavla II, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ u Živinicama kod Tuzle, prisustvovali su obilјežavanju svetkovine nebeskog zaštitnika ove kapelice. Misi su prisustvovali pripadnici katoličke vjeroispovijesti s ove vojne lokacije, a misno slavlјe predvodio je don Vlado Vrebac, župnik u Borovici. 

Zamjeniku ministra Krešiću i generalu Jerkiću domaćin je bio komandant 5. pješadijske  brigade OS BiH brigadir Emir Kliko, koji je kratko upoznao o stanju i aktivnostima ove brigade.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba

14 FOTO GALERIJA