Vijesti

Devetnaesti molitveni pohod pripadnika OS BiH i uposlenika MO BiH na Bobovac

24.10.2022

Vojni ordinarijat, Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove su godine, po 19. put, organizovali „Molitvu za Domovinu“ na Bobovcu, koja je upriličena u subotu, 22. oktobra 2022. godine.

Euharistijsko slavlje na Bobovcu, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Svetoj misi na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, a uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, ambasadori Republike Hrvatske i Republike Slovenije Nj.E. Ivan Sabolić i Nj.E. Damijan Sedar te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Na hodočašću je učestvovao i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, kao i komandant 4. pješadijske brigade OS BiH, brigadir Zdravko Rezo. Među gostima su i ovaj put bili i predstavnici Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj i Vojnog vikarijata u Sloveniji te vojni i diplomatski predstavnici i Republike Mađarske.

U misnoj propovijedi mons. Tomo Vukšić je istakao kako je katoličko duhovno okupljanje na Bobovcu lijepa tradicija, u kojoj uz brojne vjernike iz raznih krajeva dolaze i predstavnici civilne vlasti i redarstvenih snaga s različitih nivoa.

„Kao i prethodnih godina, ovdje molimo za slogu i prijateljstvo među svim ljudima i narodima, za opšte dobro, za ekonomski napredak, za dijalog kao način rješavanja svih pitanja, za mir i poštovanje ljudskih prava svakoga čovjeka i naroda“, rekao je mons. Vukšić.

On je potsjetio da je, prema opštem kalendaru Katoličke Crkve, danas za sve katolike spomendan svetog Ivana Pavla II, koji je upravo na današnji dan 1978. godine, služio svoju prvu svetu Misu kao papa. Ove se godine navršila 25. godišnjica od prvoga pastirskog pohoda Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini, u aprilu 1997. godine što je nadbiskup Vukšić istakao u svojoj propovijedi.

„U svom govoru predstavnicima državne vlasti, Ivan Pavao je savjetovao - Metoda koje se valja strogo pridržavati u rješavanju teškoća, jeste dijalog isprepletati slušanjem drugoga i uzajamnim poštovanjem. Metoda dijaloga, koja, uprkos otporima, sve više dolazi do izražaja, od svih učesnika zahtijeva čestitost, odvažnost, strpljivost, istrajnost. Trud će tog suočavanja biti obilno plaćen. Postepeno će se moći izliječiti rane i stvoriti će se prostor za stvarnu nadu u budućnost dostojniju svih naroda koji zajedno žive na ovim prostorima", istakao je mons. Vukšić.

„Nagon osvete mora ustupiti mjesto oslobodilačkoj snazi oproštanja, koje će okončati zagrižene nacionalizme i zahtjeve što iz njih proizlaze“, rekao je nadbiskup, citirajući Ivana Pavla II, koji je ovo izgovorio u Sarajevu.

„Potrebno je, kao u mozaiku, da se svakoj osobi i narodu ovih krajeva garantuje očuvanje njihovog političkog, nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta. Raznolikost je bogatstvo kada se pretvori u međusobnu nadopunjivost u nastojanju oko služenja miru i izgradnji uistinu demokratske Bosne i Hercegovine", zaključio je mons. Vukšić ovim papinim riječima.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Vinko Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je 21. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i 19. vojno i redarstveno hodočašće na Bobovac.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA