Vijesti

Usvojen prijedlog dokumenta „Procjena PARP BiH 2022“

24.10.2022

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem, učestvovala je na radnom sastanku na temu „Procjena procesa planiranja i revizije (PARP) BiH – 2022“, koji je održan 21. oktobra 2022. godine u sjedištu NATO-a u Briselu.

Sastanku su pored zamjenika Šajinovića prisustvovali i ambasador BiH pri NATO Nj.E. Mitar Kujundžić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako, zamjenik šefa VDM BiH pri NATO brigadir Darijo Pajić, štabni oficir u VDM BiH pri NATO pukovnik Dobroslav Biloš i Alma Hadžić iz Sektora za finansije i budžet MO BiH.

Svrha radnog sastanka bila je da se kroz multinacionalne konsultacije predstavnika NATO članica i pozvanih partnerskih zemalja izvrši procjena PARP Bosne i Hercegovine za protekli period, te predstavi trenutni status implementacije planova i napredka BiH u pogledu reforme odbrane, transformacije OS BIH, obuke, vježbi i operacija u kojima su učestvovali predstavnici OS BiH.

Krajnji cilj sastanka bio je usvajanje teksta dokumenta, koji će u konačnoj verziji biti upućen na odobrenje ambasadorima stalnih predstavnika zemalja članica NATO-a. Delegacija BiH je prenijela informaciju o statusu implementacije prihvaćenih obaveza, napretka i provedbi NATO partnerstva.

Na kraju sastanka, zaključeno je da BiH je spremna za nastavak implementacije svih započetih aktivnosti i preuzetih obaveza, uz zahvalu za nesebičnu podršku i asistenciju partnerskih zemalja, NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a, u pogledu implementacije partnerskih ciljeva, razvoju OCC E&F kapaciteta te obuci pripadnika OS BiH i cjelokupnom integracijskom procesu.

Od strane NATO članica i partnerskih zemalja naglašena je dobra saradnja sa BiH, gdje je prepoznat napredak u pogledu implementacije ciljeva, te je data podrška u nastavku reforme odbrane. Sastanak je završen jednoglasnim prihvatanjem predloga za usvajanje dokumenta „Procjena PARP BiH 2022“.

Info – Vojni dio Misije BiH pri NATO