Vijesti

U Sarajevu obilježen praznik Svih svetih i Dušni dan

26.10.2022

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predvođena zamjenikom ministra odbrane BiH Mijom Krešićem, komandantom Komande za podršku OS BiH generalmajorom Markom Stojčićem i komandantom 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH brigadirom Martinom Pažinom, u srijedu 26. oktobra 2022. godine je, u povodu praznika Svih svetih i Dušnog dana, na groblju Sveti Josip u Sarajevu položila vijence i upalila svijeće poginulim i nestalim braniteljima Hrvatskoga vijeća odbrane (HVO).

Polaganju vijenaca su prisustvovli i ambasador Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, vojni ataše RH u BiH brigadir Davor Kiralj te ostali predstavnici MO i OS BiH, uposlenici više nivoa vlasti BiH, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz Domovinskog rata.

Glavni kapelan Oružanih snaga BiH don Željko Čuturić izmolio je opijelo za duše pokojnih branitelja. Nakon polaganja vijenaca i molitve za umrle, delegacije su prisustvovale i misi zadužnici u sjemenišnoj Crkvi Svetog Ćirila i Metoda.

U periodu od 26. oktobra do 2. novembra 2022. godine, pripadnici Oružanih snaga BiH će obilježiti praznike Svih svetih i Dušnog dana i na drugim spomen obilježjima u gradovima i kasarnama širom Bosne i Hercegovine. Centralna svečanost održaće se 31. oktobra 2022. godine u Mostaru, na groblju „Masline“ i uz spomenik braniteljima pred Hrvatskim domom Herceg Stjepana Kosače te u Katedrali Marije Majke Crkve. 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

8 FOTO GALERIJA