Vijesti

Sastanak sa direktorom Centra za interoperabilnost Evropske armije (FINABEL)

2.11.2022

Šef Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u brigadir Edin Fako sastao se 1. novembra 2022. godine sa direktorom Centra za interoperabilnost Evropske armije (FINABEL) Mariom Blokkenom.

Na sastanku se razgovaralo o mogućem članstvu Bosne i Hercegovine u ovom centru. Gospodin Blokken je upoznao brigadira Faku sa dosadašnjim doprinosom FINABEL-a u izgradnji stepena interoperabilnosti evropskih armija od 1953. godine, od kada je i osnovan, o međunarodnom statusu centra, principima rada i funkcioniranja.

S obzirom na to da FINABEL ima izuzetno razvijenu saradnju unutar odbrambenog dijela Evropske unije, kao i civilnog dijela, pristupanjem Bosne i Hercegovine u ovaj centar ostvarila bi se višestruka korist.

FINABEL ima veoma razvijenu saradnju sa Pentagonom, gdje se kroz godišnje konferencije detaljno razmatraju stepeni saradnje po pitanju interoperabilnosti, razmjene znanja i naučenih lekcija. Također, FINABEL promovira multilateralnu saradnju, što može biti od izuzetne koristi za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Na kraju sastanka dogovoreno je da se na nivou BiH razmotri prijedlog za članstvo u navedenoj organizaciji.

Info – Vojni dio Misije BiH pri NATO-u