Vijesti

Učešće delegacije BiH na XIII Preglednoj konferenciji o primjeni Sporazuma o Subregionalnoj kontroli naoružanja

8.11.2022

Strane potpisnice Sporazuma o Subregionalnoj kontroli naoružanja, Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Crna Gora i Republika Srbija, pod predsjedavanjem Republike Srbije, u Beču, Republika Austrija, 8. novembra 2022. godine, učestvovale su na XIII Preglednoj konferenciji o primjeni Sporazuma o Subregionalnoj kontroli naoružanja po Članu IV, Aneksa 1B, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Strane su izrazile posebno zadovoljstvo što se Sporazum uspješno primjenjuje više od četvrtine vijeka, u duhu uvažavanja, unapređenja saradnje i produbljivanja međusobnog povjerenja.

Istaknuta je spremnost za razmatranje potrebe modernizacije Sporazuma i njegovih eventualnih dopuna.

Strane su naglasile zahvalnost državama Kontakt grupe na kontinuiranom praćenju i podršci primjeni Sporazuma te navele da je njihovo prisustvo, kao i podrška država članica OESS, dodatno doprinijela uspješnom sprovođenju Sporazuma.

Izražena je opredjeljenost da se nastavi sa rješavanjem pitanja koja mogu doprinijeti daljem unapređenju primjene Sporazuma, u cilju unapređenja međusobne saradnje i jačanju mira i stabilnosti u regionu.

Delegaciju BiH sačinjavali su Momir Brajić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, brigadir Edin Bajramović, vojni savjetnik u Stalnoj misiji BiH pri OSCE i UN u Beču, vojni ataše BiH u R. Austriji te četveročlani tim Verifikacijskog centra OS BiH predvođen brigadirom Emsadom Čičkušićem.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba