Vijesti

Zamjenik načelnika Glavnog štaba OS RH u posjeti Zajedničkom štabu OS BiH

10.11.2022

Na osnovu Plana bilateralno odbrambene saradnje između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovina i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, Zamjenik načelnika Glavnog štaba OS RH, generalpukovnik Siniša Jurković u periodu od 9. do 10. novembra 2022. godine boravi u posjeti Zajedničkom štabu OS BiH.

Zamjenik NZŠ OS BiH za operacije, generalmajor Ivica Jerkić je, u svoje kao i u ime generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika ZŠ OS BiH i generalmajora Gojka Kneževića zamjenika NZŠ za resurse, zaželio dobrodošlicu i naglasio uspješnu saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga dvije zemlje.

Tokom službenog susreta razgovarano je o uspješnoj saradnji na polju školovanja pripadnika OS BiH na vojnim školama u RH te o doprinosu OS BiH u školovanju međunarodnih studenata u centrima u našoj zemlji, kao što je Centar za obuku u operacijama podrške miru (SOOPM/PSOTC) i Centar za protuminsko djelovanje i uništavanje neekspodiranih ubojnih sredstava.

General Jurković je zahvalio na pozivu i dobrodošlici te istakao snažne veze i uspješnu saradnju operativnih centara dviju vojski, a u kontekstu pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih i drugih nesreća, uz želju da se saradnja nastavi i u narednom periodu. Jurković je čestitao Oružanim snagama BiH na uspješnom završetku ocjenjivanja operativnih sposobnosti Bataljonske borbene grupe u septembru 2022. godine.

Nakon toga, načelnik Odjeljenja za strategiju i planove Uprave za politiku i planove ZŠ OS BiH, brigadir Hazim Hodžić je prisutne informisao o aktivnostima OS BiH te planovima za naredni period.

Info – ZŠ OS BiH

13 FOTO GALERIJA