Vijesti

U Briselu sastanak šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u sa komandantom NATO škole Oberammergau

14.11.2022

Komandant NATO škole Oberammergau sa sjedištem u Saveznoj Republici Njemačkoj (NSO), pukovnik Džej Smit (Jay Smith) sastao 14. novembra sa šefom Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u i vojnim predstavnikom BiH za Evropsku uniju brigadirom Edinom Fakom.

Pukovnik Smith upoznao je brigadira Faku sa strukturom, ciljevima i postignutim rezultatima NSO u proteklom periodu, te prezentirao ideje za buduće planove i aktivnosti. Tokom prezentacije pukovnik Smith je naveo impozantan podatak da tokom jedne godine preko 11.000 polaznika pohađa razne kurseve u NSO, sa tendencijom povećanja broja polaznika u 2023. godini.

Pored učesnika iz zemalja članica NATO, vojnih i civilnih lica, značajan je broj vojnih i civilnih lica iz partnerskih zemalja koji učestvuju na različitim kursevima u NSO.  U tom pogledu, postoji namjera za proširenje saradnje sa BiH kroz povećanje broja vojnih lica koji bi učestvovali na kursevima koji se organiziraju u NSO, ali također i civilnih lica iz različitih institucija u BiH. Stečeno znanje i iskustva bi sigurno predstavljali značajnu osnovu za unapređivanje karijere tih lica, a samim time i mogućnost većeg doprinosa u izgradnji društva u cjelini.

Komandant NSO u Oberammergau je posebno potencirao potrebu da BiH što prije pošalje Vojnog predstavnika u NSO, čime bi se stekla mogućnost da BiH bude 24. po redu zemlja koja aktivno učestvuje u razvijanju sposobnosti i edukaciji polaznika koji iz različitih zemalja i kontinenata dolaze na školovanje u NSO.

Info - Vojni dio Misije BiH pri NATO-u