Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Krešić na ministarskom sastanku SEDM u Sofiji

17.11.2022

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane BiH na sastanku ministara odbrane država članica regionalne Inicijative ministara odbrane Jugoistočne Evrope (South-East Defence Ministerial - SEDM), koji je održan 17. novembra 2022. godine u Sofiji, glavnom gradu Republike Bugarske.

Domaćin događaja bio je bugarski ministar odbrane Dimitar Stoyanov sa zamjenicom Teodorom Genchovskom. Zamjenica ministra Genchovska je ujedno i predsjedavajuća Sekretarijata ove regionalne inicijative.

Na sastanku su učestvovali ministri odbrane 17 zemalja članica Inicijative SEDM, kao i međunarodne organizacije: RACVIAC, UNDP-SEESAC. Teme razgovora bile su budućnost i unapređenje regionalne saradnje pod okriljem SEDM-a, kao i uticaj rata u Ukrajini na regionalnu sigurnost.

Cilj SEDM-a je promoviranje regionalne sаradnje i dobrosusjedskih odnosa, jačanje regionalnih kapaciteta odbrane i zajedničkih aktivnosti, kroz posebne projekte unutar ove inicijative, kao i uspostavljanje veza radi olakšavanja euroatlantskih integracija. Ministarski sastanak u ovom formatu se održava jednom godišnje, a za period od 2021. do 2023. godine predsjedavajuća zemlja je Republika Bugarska.

U sastavu delegacije MO BiH bio je i sekretar MO BiH Muhamed Smajić te šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju u MO BiH Senka Zeljaja.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,