Vijesti

Zamjenik ministra Krešić razgovarao sa predsjednicima braniteljskih udruženja HVO-a

24.11.2022

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić razgovarali su 24. novembra 2022. godine sa predstavnicima braniteljskih udruženja proisteklih iz Domovinskog rata.

Delegaciju braniteljskih udruženja predstavljali su predsjednica Udruženja porodica poginulih i nestalih hrvatskih branilaca u Domovinskom ratu Hrvatskoga vijeća odbrane Herceg-Bosne Jasna Zlomislić, predsjednik Udruženja članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne Dragan Radić, predsjednik Udruženja dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne Nikica Tomić, predsjednik Udruženja nosioca ratnih odličja HVO Herceg-Bosne Lazar Martinović i predsjednik Udruženja hrvatskih logoraša Miroslav Zelić.

U razgovoru su učestvovali i komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Marko Stojčić, komandant 4. pješadijske brigade OS BiH brigadir Zdravko Rezo, komandant 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH brigadir Martin Pažin i savjetnica u Kabinetu zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić.

Tokom susreta analizirana je dosadašnja civilno-vojna saradnja te istaknut izuzetno kvalitetan odnos s braniteljskim udruženjima u realizaciji zacrtanih aktivnosti. Posebno je naglašena saradnja sa 1. pješadijskim (gardijskim) pukom OS BiH, koji na poseban način predstavlja i baštini sve ono što je HVO predstavljao tokom Domovinskog rata i u procesu stvaranja zajedničkih Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra Krešić upoznao je predsjednike udruženja sa glavnim smjernicama saradnje koje se provode, kao i značaju kojeg OS BiH imaju u ukupnoj društveno-sigurnosnoj sferi. Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo da je došlo do poboljšanja statusnih pitanja pripadnika OS BiH te istakli važnost prezentiranja vojnog poziva, a naročito mladima, kako bi se i dalje očuvala predviđena personalna struktura OS BiH.

Predstavnici braniteljskih udrženja proisteklih iz Domovinskog rata također su izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci MO BiH te naglasili važnost realizacije izgradnje centralnog muzeja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH u Mostaru. Zaključeno je da će braniteljska udruženja biti snažna podrška tom projektu.


Ured za odnose s javnošću
Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

4 FOTO GALERIJA