Vijesti

U Berlinu organiziran svečani prijem u povodu Dana Oružanih snaga BiH

5.12.2022

Svečani prijem u povodu Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine organiziran je 1. decembra 2022. godine u Berlinu. Pred velikim brojem zvanica, skupu su se obratili ambasadorica Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj Nj.E. Jadranka Winbow i vojni ataše brigadir Kasim Podžić.

U svom govoru ambasadorica Winbow se osvrnula na vremenski period zajedničkih aktivnosti koji je prethodio formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Istakla je da je lanac komandovanja i uloga svih elemenata ovog jedinstvenog odbrambenog sistema uspostavljena i definirana kako bi Bosna i Hercegovina imala neophodne kapacitete kako za civilni nadzor, tako i za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje. Navela je da je većina vodećih bosanskohercegovačkih političara u više navrata isticala da su Oružane snage najbolji dio bosanskohercegovačkog društva i da iz dana u dan efektivno demonstriraju kako treba provoditi uspješne reforme u našoj zemlji. Ona je također naglasila da su Oružane snage najbolji pokazatelj kako BiH može i mora jedinstveno funkcionirati i u tom pogledu mogu poslužiti kao primjer drugim strukturama naše države i društva.

Brigadir Podžić je u svom obraćanju skupu govorio o dostignućima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u proteklom periodu. Zahvalio je njemačkom Ministarstvu odbrane na trajnoj, intenzivnoj i aktivnoj podršci našim oružanim snagama. Istakao je kako Ministarstvo odbrane Savezne Republike Njemačke trenutno podržava nekoliko važnih projekata koji se odnose na rekonstrukciju vojne infrastrukture, od kojih su neki već završeni, dok su drugi u toku ili su u fazi planiranja.

Info – Vojni ataše BiH u SR Njemačkoj

8 FOTO GALERIJA