Vijesti

Mobilni tim za obuku (MTT) Oružanih snaga BiH pružio podršku Oružanim snagama Maroka u realizaciji SEL 1 ocjenjivanja

8.12.2022

Mobilni tim za obuku (MTT) Oružanih snaga Bosne i Hercegvine zadužen za ocjenjivanje po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC&EF) boravio je od 24. novembra do 8. decembra u Kraljevini Maroko, s ciljem pružanja neophodne stručne pomoći Oružanim snagama Kraljevine Maroko u pripremi, organizaciji i realizaciji samoocjenjivanja (SEL 1) lake padobransko-pješadijske čete iz sastava 2. padobranske brigade Oružanih snaga Maroka.

Događaj se odvijao u organizaciji Komande združenih snaga (JFC) NATO-a iz Napulja, na lokaciji poligona za obuku Oružanih snaga Maroka u okolini grada Marakeša.

S obzirom na to da zemlja domaćin do sada nije imala iskustva sa ocjenjivanjem po OCC E&F konceptu, a da je deklarisana jedinica OS BiH od 2019. godine uspješno prošla sva tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od strane ocjenjivača iz OS BiH) i NEL-1 (od strane ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja) te u septembru ove godine dobila ocjenu „odličan“, u okviru ocjenjivanja NEL-2, tako je MTT OS BiH na osnovu svojih iskustava pružio stručnu podršku Oružanim snagama Maroka za njihov uspješan početak SEL 1 ocjenjivanja. Tokom rada, MTT OS BiH je u potpunosti ispunio zahtjeve i očekivanja zemlje domaćina, kao i Komande združenih snaga iz Napulja, te su tako uz veoma visok stepen saradnje realizirani kursevi za OCC E&F ocjenjivače (ETC), kao i kurs za menadžere baze podataka (DTC), a vrhunac u radu je bila uspješna realizacija SEL 1 ocjenjivanjа lake padobransko-pješadijske čete.

S obzirom na činjenicu da OS BiH posjeduju ogromno iskustvo i najveću jedinicu u bazenu snaga NATO-a raspoloživu za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u vježbama NATO-a, te najveći broj ocjenjivača, zemlja domaćin je uputila molbu da se ova saradnja nastavi i tokom 2023. godine, kada je planirano NEL 1 ocjenjivanje.

Mobilni tim za obuku OS BiH sačinjavali su brigadir Predrag Visković, vođa tima ujedno savjetnik komandanta brigade, pukovnik Edin Ahmetović, zamjenik direktora ocjenjivanja, major Mesud Zaimović, organizator i realizator kursa OCC E&F ocjenjivača, ujedno vođa tima za ocjenjivanje, major Haris Čehajić, menadžer baze podataka, ujedno vođa tima za ocjenjivanje i major Strahinja Šukalo, zamjenik direktora vježbe, ujedno odgovoran za razvoj vježbe i operativnu dokumentaciju.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,