Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić primio u posjetu vojnog atašea SAD-a brigadira Erica R. Adamsa

16.12.2022

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić primio je u nastupnu posjetu 16. decembra 2022. godine novopostavljenog vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Ericа R. Adamsа.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj saradnji dvije zemlje, te o trenutnom stanju i dešavanjima u MO i OS BiH.

Zamjenik Krešić se zahvalio na podršci koju Vlada SAD-a, kao partner, pruža MO i OS BiH, kroz veliki broj uspješnih programa, istakavši Mil2Mil, IMET i Državni partnerski program SPP. Također, Krešić je upoznao vojnog atašea SAD-a o najvažnijim dešavanjima u MO BiH, napominjući da kao i ostatak Evrope i svijeta, MO BiH prolazi kroz vrlo izazovna vremena zbog rata u Ukrajini.   

U nastavku zamjenik Krešić je izdvojio kako je MO BiH imalo problema zbog neusvajanja budžeta, rasta inflacije te da je iz tog razloga odluka NATO saveza da se Bosni i Hercegovini odobri paket mjera predviđen Programom za izgradnju odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH od velikog značaja Ministarstvu odbrane.  

Brigadir Adams je izrazio zadovoljstvo trenutnim nivoom bilateralne saradnje, te je naglašen obostrani interes za proširenje iste. Također, Adams je pohvalio profesionalizam i angažovanost pripadnika OS BiH, pogotovo Bataljonsku grupu lake pješadije i pilote, dodavši da Ambasada SAD u potpunosti podržava poštivanje procedura u pogledu redovnog postavljanja vojnog personala na svim nivoima u OS BiH.

Na kraju sastanka zamjenik Krešić je naveo da u skorije vrijeme se očekuje potpisivanje i plana bilateralne saradnje između MO BiH i MO SAD za narednu godinu, te se zahvalio još jednom na podršci i partnerstvu koje SAD pružaju Bosni i Hercegovini.


Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

5 FOTO GALERIJA