Vijesti

Uspješan završetak školovanja kadeta iz Bosne i Hercegovine na akademiji u Ujedinjenom Kraljevstvu

19.12.2022

Na svečanoj ceremoniji promocije kadeta u prve oficirske činove na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Sandhurstu (Royal Military Academy Sandhurst) u Ujedinjenom Kraljevstvu, održanoj 16. decembra 2022. godine, među kadetima iz 28 zemalja promoviran je i kadet Avdo Handan iz Bosne i Hercegovine.

Ove godine u 221. klasi među 44 internacionalna kadeta iz 28 zemalja, kadet Avdo Handan iz Bosne i Hercegovine je, nakon uspješno okončanog jednogodišnjeg školovanja, promoviran u čin potporučnika.

Centralni događaj ove ceremonije bila je Parada vladaru (Sovereigns Parade), koja se na ovaj način održava tradicionalno od 1948. godine. U ime Njegovog kraljevskog visočanstva Čarlsa III, svečani kadetski stroj primio je vojvoda od Glostera, te je potom izvršio i protokolarnu inspekciju kadetskog stroja.

Promociji su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i vojnog miljea zemlje domaćina, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Ujedinjenom Kraljevstvu i članovi porodica promoviranih kadeta, među kojima i porodica kadeta Handana. Promociji su prisustvovali i Nj.E ambasador BiH u Londonu Vanja Filipović te vojni ataše pri Ambasadi BiH u Londonu brigadir Nebojša Janković. Oni su kadetu Handanu čestitali promociju u prvi oficirski čin i poželjeli mnogo sreće u budućoj karijeri u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Na Kraljevskoj Vojnoj akademiji u Sandhurstu školuju se oficiri kopnene vojske za potrebe Kopnene vojske Ujedinjenog Kraljevstva, kao i internacionalni kadeti. Školovanje traje godinu dana i sastoji se od: početnog, srednjeg i završnog nivoa, te se godišnje promoviraju tri klase i to aprilska, avgustovska i decembarska. Bosna i Hercegovina trenutno ima još jednog polaznika na ovoj akademiji, kadeta Jakova Ljubanića, koji je uspješno završio početni nivo školovanja i školovanje će nastaviti na srednjem nivou u januaru naredne godine nakon semestralnog odmora.

Info –VDP, London

4 FOTO GALERIJA