Vijesti

Okrugli sto predstavnika ZŠ OS BiH sa Asocijacijom VDP-a akreditiranih u BiH

20.12.2022

U skladu sa Godišnjim planom saradnje sa Asocijacijom vojno-diplomatskih predstavnika (VDP) akreditiranim u Bosni i Hercegovini, 20. decembra 2022. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održan je okrugli sto predstavnika Zajedničkog štaba OS BiH sa Asocijacijom VDP-a u BiH. Domaćin sastanka bio je načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević te načelnici organizacijskih cjelina ZŠ OS BiH.

U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili generalpukovnik Senad Mašović i brigadir Robertino Cristian Ciobanu, doajen vojno-diplomatskog kora u BiH. Načelnik ZŠ OS BiH ukazao je na uspjehe i dostignuća OS BiH tokom 2022. godine, te na izazove sa kojima su se OS BiH susretale prilikom izvršavanja svojih zadataka. Brigadir Ciobanu se zahvalio na dosadašnjoj saradnji sa OS BiH.

Tokom radnog dijela, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju ZŠ OS BiH brigadir Samir Mustafić prezentirao je kroz informativni brifing najvažnije aktuelnosti u OS BiH, realizirane zadatke na planu izgradnje sposobnosti i kapaciteta OS BiH u toku 2022. godine, te ključne aktivnosti za 2023. godinu.

Završni dio okruglog stola bio je posvećen pitanjima i diskusijama vezanim za buduće planove OS BiH.

U svom završnom izlaganju, načelnik ZŠ OS BiH je predstavio očekivanja i planove OS BiH za narednu godinu, uz napomenu da su OS BiH spremne za izvršenje svih postavljenih zadataka, kako u BiH tako i u inostranstvu, kao i u misijama podrške miru. Na kraju, general Mašović se zahvalio svim partnerima na podršci koju pružaju izgradnji kapaciteta i sposobnosti OS BiH u cjelini, te je naglasio značaj bilateralne i regionalne saradnje na planu izgradnje povjerenja, održavanja stabilnosti i mira u regionu, te odgovora na aktuelne krize i izazove.

Info – ZŠ OS BiH

9 FOTO GALERIJA