Vijesti

Obilježen pravoslavni Božić u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci

11.1.2023

Tradicionalni prijem u povodu obilježavanja Rođenja Gospoda Isusa Hrista – Božića organiziran je 11. januara 2023. godine u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci. Domaćini tradicionalnog božićnog prijema bili su zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić i Ured pravoslavnog dušebrižništva Ministarstva odbrane BiH.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske, delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, penzionisani generali Vojske Republike Srpske, generali Oružanih snaga BiH, predstavnici Ministarstva odbrane BiH i komandi i jedinica OS BiH, te predstavnici vojno-diplomatskog kora u BiH.

Svečanost obilježavanja Božića započela je Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u kapeli Svetih novomučenika jasenovačkih služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, uz sasluženje vojnih sveštenika iz MO i OS BiH.

Najljepše želje svim prisutnim, u svojstvu domaćina, u povodu obilježavanja pravoslavnog Božića uputio je zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić tradicionalnim pozdravom “Mir božiji, Hristos se rodi”.

Prigodnim riječima prisutnima se obratila predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, poželjevši pravoslavnim vjernicima sretan Božić i predstojeću Pravoslavnu novu godinu, istakavši da je Božić najradosniji hrišćanski praznik koji nosi poruke mira, ljubavi, tolerancije i dobre volje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u svom obraćanju istakao da je praznik Rođenja Gospoda Isusa Hrista odlična prilika da se još jednom pošalje poruka mira i tolerancije, i pravoslavnim vjernicima čestitao Božić. Predsjednik Republike Srpske se ovom prilikom zahvalio pripadnicima 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka na njihovom zalaganju u aktivnostima očuvanja tradicije Vojske Republike Srpske i srpskog naroda u okviru Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić je ovom prilikom uručio prigodne poklone Njegovom preosveštenstvu episkopu bihaćko-petrovačkom Sergiju, predsjedavajućoj  Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u znak zahvalnosti za pruženu podršku u realizaciji dosadašnjih aktivnosti, sa željom da se ta podrška nastavi i u narednom periodu.

Info – 6. pbr

18 FOTO GALERIJA