Vijesti

Ministar odbrane BiH Podžić primio predstavnike organizacije ITF iz Slovenije

12.1.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je 12. januara 2023. godine u službenu posjetu predstavnike Organizacije za jačanje humane sigurnosti ITF, čije je sjedište u Republici Sloveniji.

Gostujuću delegaciju predvodili su ambasador Republike Slovenije u BiH Nj.E. Damijan Sedar i direktor  ITF-a Tomaž Lovrenčić. Radi se o neprofitnoj organizaciji koju je još 1998. godine osnovala Vlada Republike Slovenije, kao međunarodnu povjerilačku fondaciju ITF, koja je u Bosni i Hercegovini djelovala značajnim prikupljanjem finansijskih sredstava i pomaganjem projekata uklanjanja mina. Daljnjim aktivnostima, ITF je proširio svoje projekte na zbrinjavanje viška zaliha minsko-eksplozivnih sredstava i njihovo uništavanje te ublažavanje humanitarnih i socijalno-ekonomskih posljedica proisteklih od minsko-eksplozivnih sredstava preostalih od rata.

Sagovornici su razgovarali o dosadašnjoj saradnju ITF-a sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH te razmatrali moguće modalitete buduće saradnje.

Sastanku sa gostima iz Slovenije prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović te šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA