Vijesti

Visoka delegacija MO i OS BiH na ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta EUFOR-a

18.1.2023

Visoka delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prisustvovala je 18. januara 2023. godine, u bazi Butmir kod Sarajeva, ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH, na kojoj je dosadašnjeg komandanta generalmajora Antona Wesselyja zamijenio novi komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer.

Delegaciju MO i OS BiH predvodio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom za politiku i planove Mijom Krešićem te načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem. U delegaciji su bili i komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Marko Stojčić te generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić.

  

U svom obraćanju, novi komandant EUFOR-a general Habermayer naveo je da će nastaviti putem svog prethodnika i jačati vojne kapacitete EUFOR-a. Istakao je da je glavni cilj EUFOR-a u BiH i dalje doprinos sigurnom i stabilnom okruženju te pružanje podrške institucijama BiH.

Operativni komandant EUFOR-a generalpukovnik Hubert Cottereau zahvalio je generalu Wesselyju na njegovoj posvećenosti pružanju podrške bh. vlastima i čestitao mu na učinjenom.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA