Vijesti

U Briselu upriličena ceremonija donacije projektima iz BiH u okviru NATO-ove humanitarne organizacije

26.1.2023

Svečana ceremonija u povodu donacije novčanih sredstava za projekte iz Bosne i Hercegovine u okviru NATO-ove humanitarne organizacije „NATO Charity Bazaar“ na kojem su dva bh. projekta ostvarila novčana sredstava u ukupnom iznosu od 11.740,00 eura, upriličena je 24. januara 2023. godine u sjedištu NATO-a u Briselu.

NATO-ova dobrotvorna pijaca (NATO Charity Bazaar) održava se svake godine u sjedištu NATO-a u Briselu, a riječ je o humanitarnoj i neprofitnoj organizaciji koja djeluje pod pokroviteljstvom supruga generalnog sekretara NATO-a i predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO. NATO Charity Bazaar se bavi transparentnim prikupljanjem i raspodjelom novčanih sredstava, koja se, na osnovu konkursa, dodjeljuju apliciranim projektima iz različitih zemalja u dobrotvorne svrhe. Rad bazara se odvija kroz više godišnjih događaja, kao što su priprema i prodaja proizvoda koji su karakteristični za svaku zemlju, nakon čega se ukupni prihodi dodjeljuju različitim projektima

Tako je i ove godine Misija BiH pri NATO-u, sa članovima porodica, aktivno učestvovala u predmetnom projektu, dajući izuzetno značajan doprinos predstavljanjem autentičnih proizvoda iz raznih dijelova države, koji su uključivali prehrambene artikle, pića, kafu, čajeve, kožne proizvode i ručno rađene suvenire. Interesovanje za ponudu na bh. štandu bilo je izvan očekivanja, što je doprinijelo odličnoj promociji proizvoda prihodom od prodaje, a samim tim i finansijskim doprinosom projektu.

Bosna i Hercegovina  je ove godine bila predstavljena kroz dva projekta - Projekat obrazovanja djece, žena i starijih osoba sa socijalnim poteškoćama „Računajte na nas“ iz Dervente i Projekat sportskog angažovanja djece i omladine iz ruralnih područja Odbojkaški klub „Volero“ iz Pala. Oba projekta su se kvalificirala za novčanu pomoć, te su ispunili uslove za ostvarivanje novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 11.740,00 eura.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali generalni direktor Međunarodnog vojnog štaba NATO generalpukovnik Janusz Adamczak i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer, dobitnici donacija su imali priliku da predstave svoj projekat i zahvale se organizatorima.

Info – Vojni dio Misije BiH pri NATO

8 FOTO GALERIJA