Vijesti

Posjeta ministra Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu Ministarstvu odbrane BiH

14.2.2023

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba generalpukovnikom Senadom Mašovićem, primio je u posjetu ministra Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu Lea Dochertya i ambasadora Velike Britanije u BiH Juliana Reillya, 14. februara 2023. godine u Sarajevu.

Teme sastanka bile su bilateralna saradnja dviju zemalja vezano za programe pomoći OS BiH od strane Ujedinjenog Kraljevstva, te reforma sistema odbrane i status implementacije Pregleda odbrane i Plana modernizacije.

Zamjenik ministra Galić izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra Dochertya, naglasivši kako je ovo prilika da se razgovara o odnosima dvije zemlje te se zahvalio na kontinuiranoj podršci MO i OS BiH. „Podrška Ujedinjenog Kraljevstva razvoju Oružanih snaga BiH zadnjih godina je u mnogome intenzivirana. Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine izdvaja značajna sredstva na projekte izgradnje materijalnih kapaciteta te obuke i školovanja pripadnika OS BiH i kadeta iz BiH, na vojnim školama Ujedinjenog Kraljevstva, što nesumnjivo potvrđuje odlučnost UK u pružanju pune podrške reformi i unapređenju Oružanih snaga BiH“, naglasio je Galić.

Ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu Leo Docherty se zahvalio na toplom dočeku te naveo kako je njegova posjeta samo znak da UK nastavlja podršku profesionalnom razvoju OS BiH koja će se zasigurno nastaviti i u budućnosti.

Ambasador VB u BiH Julian Railly se zahvalio generalu Mašoviću na saradnji koja je bila i više nego odlična na vojnom nivou u proteklom periodu. Također, Railly je čestitao na odličnoj ocjeni Bataljonske grupe lake pješadije NEL-2 ocjenjivanjа, te odgovoru MO i OS BiH na zemljotres u Republici Turskoj slanjem jedinica privremenog sastava u regije ugrožene katastrofom.

General Mašović se još jednom zahvalio na kontinuiranoj podršci UK, koja je tokom evaluacijskih procesa NATO ocjenjivanja dala veliki doprinos doniranjem opreme OS BiH. „Veoma je važno održavati kohezivnost Oružanih snaga BiH kako bi bili najbolji predstavnici u zemlji i van nje, te doprinijeli ubrzanju integracijskih procesa ka NATO-u i EU“, naveo je Mašović.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, desk oficir za UK major Vladimir Cuca i sekretar ministra Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu Olivia Jones.

Delegacija Ujedinjenog Kraljevstva je, u okviru ove posjete, imala i sastanak u Domu Oružanih snaga BiH sa alumnistima Oružanih snaga BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA