Vijesti

Sastanak sa delegacijom Evropskog parlamenta

21.2.2023

Delegacija Ministarstva odbrane BiH, predvođena zamjenikom ministra za politiku i planove Slavenom Galićem i zamjenikom ministra odbrane za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, primila je 21. februara 2023. godine delegaciju sa članovima Komiteta za odbranu i sigurnost Evropskog parlamenta (SEDE) koju je predvodio Gheorghe-Vlad Nistor.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima u MO i OS BiH sa osvrtom na misiju EUFOR-a, te podršku Evropske unije Bosni i Hercegovini donacijama Evropskog mirovnog fonda (EPF).

Zamjenik ministra Slaven Galić, nakon uvodnih riječi dobrodošlice, naveo je da BiH, kao i ostatak Evrope i svijeta, već punu godinu dana prolazi kroz izazovna vremena uzrokovana ratom u Ukrajini koja su evidentan negativan uticaj na evropsku i svjetsku sigurnost, napominjući da je MO BiH iz tog razloga zahvalno na donacijama EU koje u velikoj mjeri pomažu ojačavanju kapaciteta.

Također, zamjenik ministra za upravljanje resursima Goganović se zahvalio za prvu i drugu tranšu pomoći koje je odobrilo Vijeće EU iz Evropskog mirovnog fonda u vrijednosti od 10 + 10 miliona eura za jačanje operativnih sposobnosti OS BiH, koja će u mnogo čemu biti od koristi za obavljanje zakonom dodijeljenih misija.

Naglašena je i izvrsna saradnja sa EUFOR-om koji u okviru svog mandata i misije jačanja sigurnog i stabilnog okruženja, svojom ekspertizom pomaže u uništavanju viškova naoružanja i municije.

Predvoditelj delegacije EU Gheorghe-Vlad Nistor izjavio je da razlog posjete MO BiH je kreiranje jasnije slike o stvarnim izazovima koji imaju direktan uticaj na sigurnost BiH i regiona. „Bosna i Hercegovina predstavlja bitnu kariku u cijeloj regiji, te zbog trenutnog stanja u Evropi bitno je da uočimo šta još mi kao evropski parlamentarci možemo da učinimo kako bi se osiguralo sigurno okruženje“, dodao je Nistor.

U nastavku, zamjenik Galić je naglasio da su institucije odbrane veoma potresene zbog nesagledivih posljedica zemljotresa u Republici Turskoj i Siriji, dodavši kako je MO BiH odmah reagiralo slanjem pripadnika OS BiH, koji su izveli sedmodnevnu humanitarnu misiju potrage i spašavanja u najteže pogođenim područjima u R. Turskoj.

Na kraju sastanka, zamjenik Galić se još jednom zahvalio na odluci o kandidatskom statusu za BiH i spremnosti da se zajedno radi na ispunjenju kriterijuma i sticanju uslova za punopravno članstvo BiH u EU.

Delegacija Evropskog parlamenta, nakon ovog sastanka, planira posjetu deminerskom bataljonu OS BiH kao i kapacitetima OS BiH, sa ciljem upoznavanja operativnih sposobnosti jedinica OS BiH koje su “krajnji korisnici” donacije mirovnog fonda EU, koji se implementira od 2022. godine.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA