Vijesti

Radionica za izradu Pravilnika o sistemu klasifikacije vojnih lica

7.3.2023

U organizaciji Sektora za upravljanje personalom Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i uz podršku Britanske ambasade u BiH i NATO Štaba Sarajevo, u Tuzli se od 6. do 10. marta 2023. godine realizira radionica koja ima za cilj izradu prednacrta Pravilnika o sistemu klasifikacije vojnih lica.

Program radionice u stručnom dijelu vode timovi iz sastava Sektora za upravljanje personalom MO BiH i Uprave za personal Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, predvođeni brigadirima Muhamedom Dautovićem i Markom Mandićem.

Radionici prisustvuju predstavnici Komande za upravljanje personalom (KUP OS BiH), te druga lica iz sastava Oružanih snaga BiH koja se bave personalnom i pravnom problematikom, dok programu radionice prisustvuje i pravni savjetnik NATO Štaba Sarajevo Dario Šikuljak.

Cilj radionice je priprema kvalitetnih prijedloga iz domena personalne politike i predlaganje provodivih odredbi koje će osigurati kvalitetniji pristup sistemu klasifikacije vojnih lica, a što će dodatno olakšati rad onima koji su odgovorni za personal u sistemu odbrane.

Sistem klasifikacije vojnih lica je sistem koji se koristi za određivanje vojno-evidencijske specijalnosti za vojna lica i razvrstavanje formacijskih mjesta u MO i OS BiH.

Potreba OS BiH, kao primarni faktor u klasificiranju vojnih lica, je faktor koji se utvrđuje na osnovu misija i zadataka OS BiH, potreba za popunjavanje formacijskih mjesta, kao i drugi propisi, dokumenti i naredbe kojima se propisuju potrebe OS BiH i koje kao takve utiču i na klasificiranje vojnih lica.

Obrazovanje, civilno ili vojno, obuka, vojna ili civilna u određenoj oblasti, iskustvo  - formalno ili neformalno, fizička sposobnost, želja pojedinaca i druge kvalifikacije, također su faktori koji se uzimaju kao primarni u sistemu klasifikacije vojnih lica.

Tokom naredna četiri dana učesnici radionice će imati priliku razmatrati najefikasnije prijedloge za izradu prednacrta Pravilnika koji će u budućnosti u značajnoj mjeri olakšati poslove odgovornim u strukturi, a čiji je zadatak upravljanje karijerama vojnih lica.

Učesnici radionice su izrazili očekivanja da će i prednacrt dokumenta osigurati bolja i kvalitetnija rješenja u ovoj oblasti, te biti od koristi kako onima u sistemu koji su odgovorni za upravljanjem personalom, tako i svim vojnim licima u sastavu OS BiH u njihovim ličnim planovima na izgradnji karijere i napredovanja u službi.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA