Vijesti

Održana godišnja konferencija o obuci u OS BiH

9.3.2023

U organizaciji Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 9. marta 2023. godine, u Domu OS BiH u Sarajevu održana je Godišnja konferencija o obuci u OS BiH za 2022. godinu.

Konferenciji su ispred Ministarstva odbrane BiH prisustvovali zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić te pomoćnici ministra odbrane BiH Sead Muratović, Dženan Redžo i Zoran Šajinović. Ispred Oružanih snaga BiH prisustvovali su načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem te ostali generali i komandanti brigada OS BiH.

Među učesnicima su bili i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, predstavnici EUFOR-a te predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH.

Na konferenciji su se sagledali nivoi obučenosti komandi i jedinica OS BiH u protekloj godini, s naglaskom na ključne obučne aktivnosti borbenih jedinica i borbene podrške, specijalističku obuku novoprimljenih vojnika i međunarodne vježbe.

„Pored niza objektivnih ograničenja koje smo imali tokom prošle godine, ОS BiH su uz maksimalno angažiranje svih raspoloživih potencijala uspjele realizirati sve težišne aktivnosti obuke, na čemu im čestitam“, rekao je tim povodom zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić. „Posebno bih istakao obučenost i individualnu motivaciju pripadnika OS BiH, koje оstaju osnovni elemenat spremnosti za izvršavanje zakonom dodijeljenih zadataka.“

U svom obraćanju, general Mašović je podsjetio na višegodišnje nedovoljno izdvajanje finansijskih sredstava za Oružane snage BiH, što predstavlja velik izazov i za proces obuke. S ponosom je naglasio uspješno realiziranu vježbu „Kombinovani napor 22“ Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH, koja je, u okviru ocjenjivanja nivoa NEL-2, ocijenjena ocjenom „odličan“, čime je postala spremna za NATO bazen snaga, raspoloživim za mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama.

Na kraju konferencije, doneseni su konkretni zaključci o modalitetima unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije i ocjenjivanja obuke, koji se posebno odnose na maksimalnu koordinaciju svih subjekata obuke i maksimalno korištenje svih raspoloživih resursa. Kroz proces osposobljavanja i ocjenjivanja, s ciljem dostizanja pune operativne sposobnosti, nastojat će se težiti da OS BiH stalno imaju bazen snaga iz kojeg, u kratkom vremenskom roku, sastavi OS BiH mogu biti spremni za upućivanje u međunarodne operacije podrške miru.

Istom prilikom, na konferenciji su uručeni i certifikati za borbenu spremnost Bataljonske grupe lake pješadije te vodova vojne policije i specijalista za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD), kao jedinica deklariranih za međunarodne operacije.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA