Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenicima primio komandanta EUFOR-a generala Helmuta Habermayera

13.3.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u ponedjeljak, 13. marta 2023. godine, primio je u nastupnu posjetu komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH austrijskog generalmajora Helmuta Habermayera.

Tokom sastanka sagovornici su istakli izvrsnu saradnju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa EUFOR-om. Ministar Helez je naglasio značaj pomoći koju Evropska unija svojim donacijama te EUFOR svojim aktivnostima pružaju na jačanju sposobnosti OS BiH, ali i zaštiti cjelokupnog sigurnosnog okruženja u BiH. U tome su mu se u svom obraćanju pridružili i zamjenici Goganović i Galić.

Ministar Helez je najavio generalu Habermayeru da bi Vijeće ministara BiH uskoro trebalo izglasati budžet za ovu godinu te izrazio očekivanja da će se finansijska izdvajanja za OS BiH, nakon duže vremena, povećati. Također je konstatirao da su, nakon jedne godine pauze, u Misiju obuke EU u Centralnoafričku Republiku nedavno upućena tri pripadnika OS BiH. 

„Saradnja sa institucijama EU zasigurno pokazuje velike benefite za resor odbrane BiH“, rekao je Helez. „Također nam je značajna i spremnost EUFOR-a da zaštiti sigurnost u našoj zemlji. U ime institucija odbrane BiH želim naglasiti da ostajemo predani ispunjavanju ciljeva na našem euroatlantskom putu.“

Komandant EUFOR-a general Habermayer se zahvalio ministru Helezu na razmijenjenim informacijama, te naglasio da će EUFOR nastaviti sa pružanjem podrške OS BiH u procesu obuke, kao i jačanju sposobnosti EUFOR-a na zaštiti sigurnog okruženja u BiH.

Sastanku su  prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, vojni pomoćnik komandanta EUFOR-a pukovnik Donald Burke i politički savjetnik ambasador Gabor Andras Horvath te šefovi kabineta ministra odbrane BiH i njegovih zamjenika, Salko Beba, Danijela Bilić i Slaviša Stjepanović.  


Ured za odnose s javnošću
Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA