Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez razgovarao sa ambasadorom UK u BiH Reillyjem

16.3.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u službenu posjetu 15. marta 2023. godine ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, Nj.E. Juliana Reillyja.

Na sastanku se razgovaralo o međusobnoj saradnji dviju zemalja, za koju je obostrano ocijenjeno da je na izuzetno visokom nivou.

Ministar Helez je izrazio zahvalnost ambasadoru Reillyju na dugogodišnjoj pomoći Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini, naglasivši važnu ulogu koju Ujedinjeno Kraljevstvo, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija, ima na međunarodnim odnosima, te je pozdravio angažman te zemlje na osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Ambasador Reilly je naglasio da će Bosna i Hercegovina uvijek moći računati na svaku vrstu podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), te da će ostati aktivan partner koji će dati značajan doprinos razvoju Oružanih snaga BiH, obzirom da na to da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sa nekoliko projekata pomaže Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, vršilac dužnosti vojnog atašea  UK u BiH Sam Devlin, te šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.  

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba