Vijesti

Ambasadorica i vojni ataše R. Austrije u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

16.3.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u četvrtak, 16. marta 2023. godine, delegaciju Republike Austrije koju su predvodili Nj.E. Ulrike Hartmann, ambasadorica R. Austrije i brigadir Erich Simbürger, vojni ataše R. Austrije u BiH.

Teme ove kurtoazne posjete bile su bilateralni odnosi u sferi odbrane, koji se ostvaruju kroz stalne kontakte između ministarstava odbrane dvije zemlje i rezultiraju kvalitetnom realizacijom programa godišnje saradnje.

Ministar Helez je pohvalio zajedničku saradnju, te se zahvalio na sveukupnoj podršci kada su u pitanju školovanja i edukacije pripadnika OS BiH na Terezijanskoj vojnoj akademiji u R. Austriji, ističući posebnu zahvalnost na angažmanu pripadnika austrijske vojske u misiji EUFOR-a Althea.

Također, ministar je naglasio da CEDC+WB5 inicijativa (Central European Defence Cooperation+Western Balkan 5) predstavlja najveće okupljanje ministarstava odbrane iz sedam različitih zemalja, plus zemalja Zapadnog Balkana, koje omogućava jačanje regionalne sigurnosti unutar EU i NATO-ovog Partnerstva za mir  (PfP), a u skladu sa nacionalnim prioritetima, odgovornostima i interesima, što je u trenutku krize u Ukrajini veoma bitno. U tom kontekstu, ministar Helez je naveo da, pored osnovnih ciljeva pridruživanju NATO savezu i Evropskoj uniji, regionalna saradnja između susjednih država treba da bude jedan od prioriteta.

Ambasadorica Hartmann je istakla da Republika Austrija želi da nastavi uspješnu saradnju i u narednom periodu, te dodala da je veoma ponosna na činjenicu da je došlo vrijeme kada se kadeti iz BiH, koji uspješno završavaju Terezijansku vojnu akademiju, vraćaju u svoju zemlju i počinju da služe u OS BiH i samim tim utiču na njihov razvoj.

Vojni ataše brigadir Simbürger je zaključio da svi prioritetni zadaci u bilateralnoj saradnji funkcioniraju u dobrim okolnostima, te da pozitivan trend treba nastaviti i u budućnosti.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

 

6 FOTO GALERIJA