Vijesti

Posjeta predstavnika Republike Francuske Ministarstvu odbrane BiH

21.3.2023

Zamjenici ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove te upravljanje resursima, Slaven Galić i Aleksandar Goganović, primili su 21. marta 2023. godine u nastupnu posjetu nerezidentnog vojnog atašea Republike Francuske brigadira Pierrea Desjeuxa, zajedno sa političkim vojnim savjetnikom pri Ambasadi Francuske u BiH brigadirom Pascalom Hartom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja po pitanju bilateralno-odbrambene saradnje, trenutnih dešavanja na evropskom kontinentu i aktuelnosti vezanih za MO i OS BiH. 

Zamjenik ministra Slaven Galić je pohvalio bilateralno-odbrambenu saradnju dviju zemalja koja se ogleda kroz obuke deminerskih jedinica, radne posjete, obuke pripadnika OS BiH u vojnim školama R. Francuske te učenju francuskog jezika u centru za strane jezike OS BiH u Rajlovcu. U nastavku razgovora zamjenik Galić naglasio je da se navedena saradnja provodi na osnovu godišnjih planova gdje se u prosjeku svake godine po planu realizuje od 10 do 12 aktivnosti.

Također, Galić je istakao da u trenutku ukrajinske krize koja je izazov po evropsku sigurnost, za BiH je veoma značajna odluka zemalja NATO saveza da se odobri Paket pomoći odbrambeno-sigurnosnom sistemu BiH - DCB, predviđen programom za izgradnju odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta zemlje.

Nadalje, zamjenik Goganović se zahvalio na posjeti uvaženim gostima, te iskazao svoje zadovoljstvo stepenom saradnje, uz zaključak da istu treba unaprijediti na čemu će se u budućnosti zajednički raditi.

Vojni ataše brigadir Desjeux je izjavio da veliko zadovoljstvo predstavlja posjeta zemlji sa kojom Republika Francuska ima dobru saradnju. Konstatovao je bitnost nastavka procesa obuke pripadnika OS BiH u učenju francuskog jezika, kako bi olakšali svoj boravak u misijama Evropske unije koje su aktivne u afričkim zemljama francuskog govornog područja.

Vojni ataše je također najavio dolazak u BiH visoke delegacije R. Francuske u aprilu 2023. godine, na čelu sa pomoćnikom direktora Generalne delegacije za međunarodne odnose i strategiju Ministarstva odbrane R. Francuske, viceadmiralom Christopheom Lucasom.  

Zahvaljujući se još jednom na posjeti, zamjenik Galić je poručio kako BiH, i pored ozbiljnih izazova, ostaje predana ispunjavanju ciljeva na euroatlantskom putu.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA