Vijesti

Predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH i predstavnici Sinceurus Global Solutions na sastanku kod ministra Heleza

31.3.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, razgovarao je 31. marta 2023. godine sa predstavnicima kompanije Sinceurus Global Solutions (SGS) i Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH.

Gostujuću delegaciju su činili Tim Kolb, savjetnik za logistiku, budžet i sistem planiranja, programiranja i izvršenja budžeta (SPPBI) u kompaniji SGS i kapetan Thomas Aaron, šef Ureda za odbrambenu saradnju, sa saradnicima.

Teme sastanka su bile aktivnosti koje su MO i OS BiH realizirali u proteklom periodu sa Uredom za odbrambenu saradnju i predstavnicima Sinceurus Global Solutions, a iste su ocijenjene kao izuzetno značajne za institucije odbrane BiH u cjelini.

Konstatirano je da je dokument Globalnog programa reforme odbrane između MO BiH i MO SAD-a odličan osnov za ispunjenje planiranih ciljeva, kao što su jačanje sposobnosti OS BiH, održavanje odgovarajućeg nivoa reformi, povećanje efikasnosti u odbrambenom planiranju i budžetiranju, a sve u svrhu dostizanja potrebnog nivoa dobrog upravljanja resursima i transparentnost tog procesa.

Ministar Helez se zahvalio gostima na njihovom predanom angažmanu pri realizaciji brojnih programa saradnje koji su vrlo korisni za MO i OS BiH i iskazao svoju punu podršku nastavku ove vrste saradnje i u narednom periodu.

Kada su u pitanju programi saradnje koji su u ingerenciji ODC-a, ministar Helez je kazao da se njihovom realizacijom dodatno osnažuje saradnja dvaju ministarstava i oružanih snaga, što za rezultat ima kontinuirano jačanje sposobnosti i kapaciteta OS BiH, te jačanje stepena interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH sa snagama zemalja partnera.

Također, naglašena je potreba intenziviranja sponzoriranih programa školovanja od strane Vlade SAD-a i obuke za pripadnike OS BiH, te što bolja saradnja u smislu nastavka finansiranja projekata za opremanje Oružanih snaga BiH.

Na kraju je ministar Helez istakao važnost strateškog partnerstva sa SAD-om u ostvarivanju integracijskih težnji naše zemlje koji su već davno proklamirani u Zakonu o odbrani BiH, Sigurnosnoj politici BiH i Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA