Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez razgovarao sa ambasadorom NR Kine u BiH Nj.E. Pingom

3.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa svojim zamjenikom za politiku i planove Slavenom Galićem, u ponedjeljak, 3. aprila 2023. godine, u službenu je posjetu primio ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Nj.E. Jia Pinga.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj saradnji ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, ali i razmijenili stavove o sigurnosnim i privrednim aspektima važnim za Evropu i svijet.

Ministar Helez je istakao kako su odnosi BiH i NR Kine vrlo dobri i bez otvorenih pitanja te da međusobnu saradnju treba dalje razvijati. On se posebno zahvalio na činjenici da je NR Kina u tri različite donacije 2010, 2015. i 2020. godine darovala Oružanim snagama BiH ukupno 32 inžinjerijske mašine  i vozila te ocijenio da je svaka takva pomoć za OS BiH dobrodošla.

Ambasador Ping je konstatirao da NR Kina u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te da načelo uzajamnog poštovanja i nemiješanja u unutrašnje poslove predstavlja temelj dobrih međunarodnih odnosa. On je izrazio zahvalnost što Bosna i Hercegovina nikad nije prodavala naoružanje Tajvanu, kojeg NR Kina smatra svojom suverenom teritorijom. Također se zanimao šta bi od materijalno-tehničkih sredstava još bilo korisno za OS BiH.

Helez je podsjetio svoga gosta da BiH u prioritetima svoje vanjske politike ima punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu te da se nastoje usvojiti politički i vojni standardi NATO-a i EU. Konstatirao je i da veliki dio pomoći razvoju OS BiH dolazi upravo od zemalja NATO-a i EU, ali da su jači privredni i vojni kontakti i projekti važni za obje zemlje. 

„Bosna i Hercegovina je mala zemlja, i važno nam je da imamo širok krug prijatelja i partnera“, konstatirao je ministar Helez, te u funkciji zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH posebno izrazio spremnost za povećanjem trgovinske saradnje.

Kineski ambasador Ping je čestitao Helezu na činjenici da je BiH nedavno dobila kandidatski status za članstvo u EU. Zaključio je da su kineska ulaganja u porastu u oba entiteta BiH te pozvao ministra Heleza i zamjenika ministra Galića da posjete NR Kinu. Konkretno, najavio je i pozivnicu za učešće na međunarodnom sigurnosnom forumu, koji bi se u Kini trebao održati u oktobru ove godine.

Sastanku su prisustvovali i vojni ataše NR Kine u BiH stariji brigadir Su Qing, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i šef Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić.                                                                    

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA