Vijesti

18. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 31. godišnjica HVO-a obilježene u Sarajevu

5.4.2023

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa zamjenikom ministra odbrane BiH za politiku i planove Slavenom Galićem i zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem, u srijedu, 5. aprila 2023. godine, položila je vijence na Rimokatoličkom groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu, a u povodu obilježavanja 18. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 31. godišnjice osnivanja Hrvatskoga vijeća odbrane.

Vijenac je položila i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, ambasador Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić sa vojnim atašeom RH brigadirom Davorom Kiraljom, predstavnici Ministarstva branilaca Sarajevskog kantona, udruženja branilaca i Hrvatskog narodnog sabora, u prisutnosti ostalih gostiju iz društveno-političkog života Sarajeva.

U delegaciji MO i OS BiH, uz ostale je bio i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, a molitvu pokojnima izmolio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić.

Nakon polaganja vijenaca, u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova održana je sveta misa na kojoj se molilo za poginule i preminule branioce, koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju nadbiskupa metropolita vrhbosanskog u miru, kardinala Vinka Puljića.

Centralna svečanost obilježavanja 18. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 31. godišnjice osnivanja HVO-a održat će se u utorak, 11. aprila 2023. godine, u Mostaru.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

17 FOTO GALERIJA