Vijesti

U Domu OS BiH održan tradicionalni iftar vojnog muftije Pašalića

6.4.2023

U organizaciji vojnog muftije Hadis-ef. Pašalića, a pod pokroviteljstvom ministra odbrane BiH Zukana Heleza, u Domu Oružanih snaga BiH je u srijedu, 5. aprila 2023. godine u prisustvu brojnih predstavnika vojnog, diplomatskog, političkog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, upriličen tradicionalni iftar Ureda vojnog muftije.

Pored ministra odbrane BiH Zukana Heleza i njegovog zamjenika Slavena Galića, iftaru su prisustvovali i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Enes Ljevaković, nadbiskup vrhbosanski mons. dr. Tomo Vukšić, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, generali OS BiH, pomoćnici ministra odbrane, pripadnici MO i OS BiH, te druge zvanice i gosti.

Prisutnim se prigodnim riječima obratio domaćin, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, zahvalivši se za prisustvo iftaru.

„Radost koju dijelimo s drugim ljudima postaje veća. Ovom prilikom zahvaljujem ministru odbrane što je svojom odlukom odobrio da u čitavim oružanim snagama i ove godine dijelimo zajedničke iftare. Neka ovo iftarsko druženje bude ujedno i sjećanje na 150 godina od rađanja, odnosno 90 od smrti prvog vojnog muftije Abdulah-ef. Kurbegovića. Želja mi je da mu na ovom iftaru odamo pomen i da potvrdimo kontinuitet Vojnog muftijstva, koji traje i danas“, kazao je, između ostalog, vojni muftija Pašalić.

Tradicionalno, kao i svake godine, iftaru u organizaciji Vojnog muftijstva prisustvuje i zamjenik reisu-l-uleme IZ-e u BiH dr. Enes Ljevaković, koji se obratio ovom prilikom i kazao: „U našoj tradiciji se navodi da je mjesec ramazan - mjesec Božije milosti i oprosta. Očekujući i nadajući se Božijem oprostu, želim podsjetiti na to da trebamo biti spremni na to da i mi drugima praštamo. Ramazan je najbolja prilika da jedni drugima pružimo ruke, oprostimo greške, da budemo samilosni jedni prema drugim. Ako budemo međusobno samilosni, tolerantni, spremni na praštanje, puni razumijevanja, onda se možemo nadati i Božijoj milosti.“

Zajednički iftari koji se organiziraju u Oružanim snagama BiH i koji su postali dio tradicije u odbrambenom sistemu, prilika su za međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje naših različitosti.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA