Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio ambasadora SAD u BiH Nj.E. Murphyja

6.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u četvrtak, 6. aprila 2023. godine, u službenu posjetu u Sarajevu primio američkog ambasadora u BiH Nj.E. Michaela Murphyja.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država te obostrano konstatirali kako se saradnja odlično odvija te da ju treba i dalje razvijati.

Ministar Helez je istakao kako su SAD ključni saveznik Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu te da mu je drago što je naša zemlja među vojno-političkim prioritetima SAD-a.

Ambasador Murphy je istakao da će se SAD trajno zalagati za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i njen multietnički karakter, te da je Washingtonu stalo da institucije BiH budu jake i efikasne. U tom pogledu neupitna je svaka podrška Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim institucijama.

Helez je upoznao američkog ambasadora o detaljima povećanja vojnog budžeta BiH, aktivnostima na prijemu novih kadrova i predstojećim kadrovskim rješenjima u Oružanim snagama BiH, kao i planovima za daljnje rješavanje viškova neperspektivne municije. Ministar je ponovio zahvalnost za američki paket pomoći od 23 miliona dolara za daljnje jačanje helikopterskih kapaciteta OS BiH te naglasio da će MO i OS BiH i dalje biti posvećeni projektu daljnje nabavke američkih helikoptera.

Tokom sastanka, ministar Helez je govorio i o svom predstojećem putu u SAD, od 10. do 16. aprila 2023. godine, gdje će učestvovati  na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na nizu bilateralnih susreta u Pentagonu i State Departmentu, te posjetiti guvernera savezne američke države Maryland i Nacionalnu gardu Maryland.

Ambasador Murphy je zaključio kako MO i OS BiH u svakom trenutku mogu računati na pomoć američke strane, te da će trajna podrška neće izostati.

U pratnji ambasadora Murphyja bila je i politička savjetnica u Ambasadi SAD-a u BiH Dianna Palequin, kao i vojni ataše ove zemlje brigadir Eric Adams, a sastanku je prisustvovao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.


Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA