Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio vojnog atašea Republike Srbije u BiH

7.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je u petak, 7. aprila 2023. godine sa vojnim atašeom Republike Srbije u BiH pukovnikom Sašom Nešićem.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane između dvije zemlje, kao i o modalitetima proširenja i unapređenja vojne saradnje. Ministar Helez je upoznao pukovnika Nešića sa trenutnim aktivnostima MO i OS BiH i naglasio prioritete u radu ove institucije u narednom periodu.

Tokom razgovora je konstatirano da je dosadašnja vojna saradnja između dvije zemlje na zavidnom nivou, a posebno u oblasti školovanja i obuke pripadnika OS BiH u vojnim školama u Republici Srbiji, kao i pripadnika Vojske Srbije u Centru za obuku za operacije podrške miru OS BiH na Butmiru kod Sarajeva.

Pukovnik Nešić je istakao kako se Srbija zalaže za mir i sigurnost u regiji i svijetu te izrazio očekivanja da će se vojna saradnja BiH i Srbije dalje proširiti i na zajedničku obuku i vježbe jedinica obje vojske.

Ministar Helez je naglasio da BiH i njeno stanovništvo ima neraskidive veze sa susjedima te da međusobnu saradnju treba dalje razvijati na obostranu korist. Istakao je da BiH smatra prijateljem svakog ko poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet.

„Ključno je vratiti međusobno povjerenje i stalno raditi na tome“, rekao je ministar Helez. „Svaka slika zajedništva jača je od bilo kakvih riječi.“

Sagovornici su naglasili i potrebu tješnje saradnje u okviru postojećih regionalnih inicijativa, što će dodatno poboljšati ukupni ambijent i ubrzati dinamiku ostvarenja strateških ciljeva zemalja regije te privrednog napretka.

U delegaciji MO BiH bili su još i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i Senka Zeljaja, šef Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju u Sektoru međunarodnu saradnju MO BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA