Vijesti

Čestitka zamjenika ministra odbrane Slavena Galića u povodu 18 godina od formiranja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 31. godišnjice HVO-a

7.4.2023

U povodu sutrašnje 18. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 31. godišnjice Hrvatskoga vijeća odbrane, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, u petak, 7. aprila 2023. godine, objavljuje prigodnu čestitku svim pripadnicima i pripadnicama Puka i braniocima HVO-a, sa sljedećim sadržajem:

„Dani koje upravo obilježavamo prilika su da se sjećamo i slavimo 31. godišnjicu osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane i 18. godišnjice Prvog pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH, puka koji baštini naše vrijednosti i tradiciju.

Uloga HVO-a u Domovinskom ratu bila je nemjerljiva. Tada je iskazana opredijeljenost za odbranom svojih porodica i domovine. U Bosni i Hercegovini, HVO je prvi pružio otpor agresiji i zaslužan je što Hrvati danas žive na svojim prostorima, širom Bosne i Hercegovine.

Ratne dane pamtimo kao simbol zajedništva, ponosa i slave, kada su ratni komandanti HVO-a imali instinkt, hrabrost, odlučnost povući poteze u pravo vrijeme. Bez doprinosa HVO-a i njegovih ključnih oslobodilačkih operacija ne bi bilo mira i sigurnosti na ovim područjima. Zato smo i danas tu da sačuvamo identitet vojske, koja je u najtežim trenucima branila i odbranila hrvatski narod.

Danas, kroz 1. pješadijski (gardijski) puk u Oružanim snagama BiH, nastavljamo njegovati vojno naslijeđe i tradiciju hrvatskog naroda i Hrvatskoga vijeća odbrane. Hrvati u BiH svoju budućnost vide u Evropi i Sjevernoatlantskom savezu. Strateški cilj je okrenuti se ekonomskom i društvenom razvoju i rastu, a što je teško bez članstva u ovim dvjema asocijacijama. Taj put nema alternativu.

Obilježavanjem godišnjica danas pokazujemo svoje poštovanje i vjernost prema ljudima koji su dali svoje živote za našu budućnost. Mi nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema njima. Stoga, svima onima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane veliko hvala za sve što su učinili, a poginulima vječna hvala i pokoj vječni“, navodi se u čestitki zamjenika ministra odbrane BiH Slavena Galića.


Ured za odnose s javnošću
Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail:
info@mod.gov.ba