Vijesti

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

12.4.2023

Parlamentarni vojni povjerenik, gospodin Boško Šiljegović, posjetio je 12. aprila 2023. godine Ministarstvo odbrane BiH, prilikom čega je održao prve zvanične sastanke sa novoimenovanim zamjenikom ministra za politiku i planove, gospodinom Slavenom Galićem i zamjenikom ministra za upravljanje resursima, gospodinom Aleksandrom Goganovićem.

Tokom sastanaka gospodin Šiljegović je upoznat sa trenutnim aktivnostima u MO BiH i OS BiH. Razmijenjena su mišljenja o statusu pripadnika OS BiH, načinima poboljšanja uslova života i rada, kao i stepenu ostvarenja ljudskih prava i sloboda vojnog osoblja u komandama i jedinicama OS BiH, te preduzetim mjerama na otklanjanju nedostataka za poboljšanje stanja u OS BiH.

Sagovornici su se složili da, i pored izazova sa kojima su se suočavali pripadnici OS BiH u proteklom periodu, trenutne prilike i aktivnosti koje su preduzete u smislu usvajanja budžeta državnih institucija i skromnog povećanja ličnih primanja zaposlenih u institucijama BiH, među kojima su i pripadnici OS BiH, predstavlja pozitivan signal.

Konstatirano je da parlamentarni vojni povjerenik Šiljegović svojim svakodnevnim radom i prisustvom na terenu predstavlja značajan korektiv u otklanjanju eventualnih negativnih pojava u smislu radno-pravnog statusa zaposlenih u OS BiH.

Podsjećamo da je pozicija Parlamentarnog vojnog povjerenika uspostavljena s ciljem jačanja vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u OS BiH i MO BiH. Zakonom o Parlamentarnom vojnom povjereniku  utvrđeno je da, prilikom obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, Parlamentarni vojni povjerenik sarađuje sa MO BiH, Generalnim inspektoratom MO BiH, OS BiH i Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

2 FOTO GALERIJA