Vijesti

Susret ministra Heleza sa najvišim zvaničnicima partnerske države Maryland

14.4.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez trećeg dana službene posjete SAD-u, 13. aprila 2023. godine susreo sa najvišim civilnim i vojnim zvaničnicima američke savezne države Maryland u Annapolisu.

Bosna i Hercegovina i Maryland već 20 godina imaju uspješnu partnersku saradnju u okviru Programa državnog partnerstva.

Ministar odbrane Zukan Helez poželio je uspjeh u radu novoizabranom civilnom rukovodstvu Marylanda i čestitao brigadnoj generalici Janeen Birckhead imenovanje na dužnost glavnokomandujuće Nacionalne garde (NG) Maryland.

„Partnerstvo naše dvije zemlje je pozitivan primjer izuzetno uspješne saradnje koja se prvenstveno ogleda kroz podršku u realizaciji odbrambene reforme na putu Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO. Vašom nemjerljivom podrškom, Oružane snage BiH su postale kredibilan i pouzdan partner kada su u pitanju odgovori na savremene sigurnosne izazove“, istakao je minister Helez.

Ministar je upoznao sagovornike sa činjenicom da i pored izazova koji se prvenstveno ogledaju u opstrukcijama i blokadama u donošenje odluka na strateškom nivou, MO i OS BiH su i dalje čvrsto opredijeljeni za unapređenje postojeće saradnje i proširenje iste sa partnerima, te zajedničko učešće u budućim međunarodnim vježbama.

U toku razgovora, poseban akcenat je stavljen na pitanja kibernetičke sigurnosti, intenziviranje zajedničkih aktivnosti i podizanje saradnje NG Marylanda i OS BiH na veći nivo. Dogovorena je i uzvratna posjeta generalice Birckhead sa ekspertnim timom NG Maryland, u narednom periodu. Ekspertski tim će izvršiti procjenu potreba OS BiH u određenim oblastima, kako bi se sačinio dugoročan i efikasan plan buduće saradnje OS BiH i NG Maryland.

Ministar Helez je predložio uspostavu saradnje u oblasti privrede, sa akcentom na izvozne mogućnosti namjenske industrije u BiH, saradnju u oblasti medicine i zdravstva, u vidu razmjene i obuke medicinskih stručnjaka i studenata, organiziranje zajedničkih naučno-istraživačkih skupova, stvaranje uslova da se transplantacija organa koja se trenutno obavlja u inostranstvu, vrši i u medicinskim centrima u BiH, te uspostavu saradnje u oblasti kulture.

U tom kontekstu ministar je predao i Pisma namjere za saradnju u oblasti privrede, zdravstva i kulture, te je uručio poziv gradonačelnice Sarajeva guverneru i državnoj sekretarki Marylanda da posjete glavni grad BiH u vrijeme “Sarajevo film festivala”, kada bi došlo do potpisivanja memoranduma o razumijevanju i proširivanju civilne saradnje između naše dvije zemlje.

Državna sekretarka Marylanda, gospođa Susan C. Lee, je sa oduševljenjem prihvatila i podržala prijedloge ministra Heleza u vezi civilne saradnje te istakla da je Maryland pravo mjesto obzirom da je vodeća savezna država u oblasti kibernetičke sigurnosti u SAD-u, te da u njoj živi najveći broj naučnika iz raznih oblasti, posebno bioloških nauka. Partnerska strana je prihvatila da se u saradnji sa Kabinetom ministra Heleza, do naredne posjete, pripreme konkretni planovi i sporazumi partnerstva u oblasti civilne saradnje.

Na kraju, ministar Helez se zahvalio civilnom i vojnom rukovodstvu Marylanda na istrajnom partnerstvu i nesebičnoj podršci koju pružaju MO i OS BiH kroz Program državnog partnerstva. „Ulaganje u OS BiH je ulaganje u sigurniju i stabilniju budućnost Bosne i Hercegovine i svih njenih građana“, naglasio je ministar Helez.

Tokom boravka u Marylandu ministar Helez je na odvojenom sastanku sa pripadnicima Nacionalne garde Maryland brifiran u vezi sposobnosti kopnenih i zračnih snaga Nacionalne garde Maryland, a koje mogu biti oblasti za intezniviranje već uspješne vojne saradnje između OS BiH i NG Maryland.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA