Vijesti

Ministar Helez sa ambasadorom Republike Italije u BiH Di Ruzzom

19.4.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Italije u BiH, Nj.E. Marca Di Ruzza, 19. aprila 2023. godine.

Tokom sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo ostvarenim stepenom saradnje.

Sagovornici su se složili da postojeći okvir bilateralne odbrambene saradnje, koji je uspostavljen 2013. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije, osigurava dovoljno prostora za proširenje iste na obostranu korist i zadovoljstvo.

Ministar Helez se posebno zahvalio ambasadoru Di Ruzzi na podršci i pomoći koju Republika Italija pruža našoj zemlji već duži niz godina, a koja se ogleda u realizaciji brojnih programa podrške, ne samo odbrambenim institucijama već i drugim segmentima društva u Bosni i Hercegovini.

„Doprinos R. Italije u podršci projektu “Perspektiva” koji je imao za cilj integraciju otpuštenih vojnika OS BiH, školovanje naših kadeta na vašim vojnim školama, doprinos kroz učešće pripadnika OS R. Italije u sastavu EUFOR-a i kroz angažman vaših predstavnika u NATO Štabu Sarajevo, za nas je od izuzetnog značaja i na tome sam vam jako zahvalan“, naglasio je ministar Helez.

Razmijenjena su mišljenja i o prijedlogu Plana bilateralne saradnje između MO BiH i MO R. Italije za 2023. godinu, čije potpisivanje je planirano u mjesecu maju.

Ministar Helez je upoznao ambasadora Di Ruzza sa prioritetnim aktivnostima koje su prvenstveno usmjerene na stvaranje uslova za brži proces pristupanja NATO i EU, ističući da je “Program reformi BiH” u vrhu prioriteta novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ambasador Di Ruzza se zahvalio ministru Helezu na prijemu, uz obećanu podršku u ostvarenju zacrtanih ciljeva, ali i podršku u drugim oblastima značajnim za Bosnu i Hercegovinu.

U pratnji ambasadora Di Ruzza sastanku je prisustvovao nerezidentni vojni ataše R. Italije za BiH sa sjedištem u Beogradu brigadir Stefano Giribono i šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA