Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH Nj.E. Hunna

24.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u ponedjeljak, 24. aprila 2023. godine, u službenu posjetu u Sarajevu primio švicarskog ambasadora u BiH Nj.E. Daniela Hunna.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije te obostrano konstatirali kako se saradnja odlično odvija te da ju treba i dalje razvijati. Razmijenili su mišljenja i o sigurnosnoj situaciji u Evropi te razgovarali o predstojećim zajedničkim projektima u BiH.

Ministar Helez je upoznao švicarskog ambasadora o detaljima povećanja vojnog budžeta BiH, aktivnostima na prijemu novih kadrova i predstojećim kadrovskim rješenjima u Oružanim snagama BiH, kao i planovima za daljnje rješavanje viškova neperspektivne municije.

Švicarska Konfederacija je partner BiH u osnivanju Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC/COOPM), a finansijski je podržala školovanja nekoliko pripadnika Oružanih snaga BiH na Baltičkom koledžu, kao i donaciju specijalizirane opreme za prevoz tečnosti. Švicarska pomaže i stručnom podrškom u uspostavljanju visokih demokratskih i profesionalnih standarda u reformi i upravljanju sigurnosnim sektorom, kroz projekte Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP). Sagovornici su posebno razmatrali i nastavak saradnje na programu rješavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Evropi, švicarski ambasador je konstatirao da je Švicarska Konfederacija poznata kao neutralna zemlja, ali da se u situaciji kada se krši međunarodno pravo u Švicarskoj razmatraju različiti oblici pomoći napadnutoj Ukrajini.

Tokom sastanka, ministar Helez je istakao da put BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u nema alternativu te zahvalio Švicarskoj na svakom vidu pomoći.

U pratnji ambasadora Hunna bili su i nerezidentni vojni ataše brigadir Urs Amiet te posebni savjetnik za projekte sigurnog skladištenja naoružanja i municije pukovnik Martin Trachsler. Sastanku je prisustvovao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA