Vijesti

Dijalog i međusobna saradnja nemaju alternativu – ministar odbrane Helez sa apostolskim nuncijem Chullikattom

26.4.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio je 26. aprila 2023. godine u nastupnu posjetu apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini, Njegovu eminenciju nadbiskupa Francisa Assisija Chullikatta.

Ministar Helez je izrazio dobrodošlicu nadbiskupu Chullikattu i upoznao ga sa trenutnim aktivnostima u MO i OS BiH.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo saradnjom i međusobnim odnosima između BiH i Svete Stolice i naglašen značaj prisustva papinske nuncijature u Bosni i Hercegovini, ne samo za katolike, već i za sve narode i građane naše zemlje.

Ministar se posebno zahvalio na podršci i razumijevanju koje je Sveta Stolica iskazivala cijelo vrijeme, od priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine pa sve do danas.

U razgovorima je naglašen i značaj uspostave i funkcioniranja Vojnog ordinarijata u Ministarstvu odbrane, koji skrbi o duhovnim potrebama vjernika katolika u MO i OS BiH posredstvom vojnih kapelanija u Oružanim snagama BiH.

Bilo je govora i o trenutnim sigurnosnim izazovima, sa posebnim naglaskom na situaciju i iskušenja sa kojima se suočavamo zbog krize u Ukrajini, ali i zbog trenutne situacije u Sudanu, što na svojevrstan način pogađa sve nas zajedno i neposredno utiče na opću svjetsku sigurnost i globalnu ekonomsku situaciju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o određenim statusnim pitanjima vezanim za odredbe Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH, a tiču se dijela koji se odnosi na Vojni ordinarijat u MO BiH.

Papski nuncij, mons. Chullikatt, je zahvalio ministru Helezu na prijemu i naglasio izuzetno dobre bilateralne odnose Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

On je obećao nastavak dobre saradnje i podrške našoj zemlji na putu euroatlantskih integracija, kao i na putu općeg dobra i prosperiteta svih segmenta društva u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da dijalog i međusobna saradnja nemaju alternativu i da je to najbolji način da se ostvare zacrtani prioriteti i strateški ciljevi.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA