Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez i zamjenik ministra Galić primili donatorski ček Slovačke Republike za jačanja odbrambenih kapaciteta BiH

5.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za politiku i planove Slavenom Galićem, 5. juna 2023. godine u Sarajevu, službeno je primio prvi donatorski ček u okviru NATO-ovog paketa pomoći za jačanje odbrambenih kapaciteta BiH, kojeg mu je u ime svoje zemlje uručio ambasador Slovačke Republike u BiH Nj.E. Roman Hlobeň.

Radi se o sumi od 20.000 eura, koja će biti na raspolaganju u okviru NATO trust fonda u Briselu, kao dio NATO-ovog paketa pomoći ukupne vrijednosti od 54 miliona eura za neborbena sredstava Oružanih snaga BiH.

Samom činu uručenja čeka prethodio je službeni sastanak kojem je prisustvovala i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha. Sagovornici su razgovarali o jačanju bilateralne vojne saradnje Slovačke Republike i Bosne i Hercegovine, kao i sigurnosnoj situaciji u Evropi.

Ministar Helez je zahvalio ambasadoru  Hlobeňu što je njegova zemlja prva pokazala inicijativu i ovime aktivirala NATO paket pomoći. Istakao je značaj Slovačke kao zemlje čiji su pripadnici u sastavu EUFOR-a u BiH. On je naglasio da paket, koji je ponuđen na NATO samitu u Madridu prošle godine, podrazumijeva devet projekata pomoći za odbrambeni sistem BiH i tri projekta za sistem sigurnosti BiH. Oprema podržava razvoj koncepta operativnih sposobnosti, sa fokusom na deklarisanu bataljonsku grupu lake pješadije, koja broji 10% ljudskih resursa OS BiH.

„Donirana sredstva će zasigurno i našu bilateralnu vojnu saradnju sa prijateljskom Slovačkom podići na viši nivo, a očekujemo i da se ostale NATO članice aktivno uključe u ovu inicijativu“, zaključio je Helez.

Slovački ambasador Hlobeň je u svom obraćanju naglasio da rat u Ukrajini posebno utiče na Slovačku, jer je Ukrajina najveći susjed Slovačke, te je najveći dio pomoći koju pruža Slovačka namijenjen odbrani Ukrajine od ruske agresije. Istakao je da je Slovačka uprkos toga uspjela izdvojiti ovaj simboličan iznos za odbrambene kapacitete BiH, jer je Slovačka i Zapadni Balkan smatra važnim za sigurnost Evrope. On je pokazao i zanimanje za ideju formiranja vojnog koledža u BiH, u kojem bi se školovali pripadnici oružanih snaga zemalja regije. 

„BiH želi u Evropsku uniju, a znamo i za različite stavove u pogledu članstva u NATO-u. Mi mislimo da je primjer Slovačke, koja je nekad bila dio komunističke Čehoslovačke, pozitivan primjer zašto je dobro biti u NATO savezu“, rekao je ambasador Hlobeň.

General McGaha je izrazila zadovoljstvo što se slovačkom pomoći aktivira NATO-ov paket jačanja odbrambenih kapaciteta BiH te naglasila da će NATO Štab Sarajevo uvijek biti uz BiH na konkretnim projektima na putu članstva u NATO.  

Zamjenik ministra odbrane BiH Galić također je zahvalio na slovačkoj pomoći i izrazio nadu da će i BiH jednog dana biti članica EU i NATO-a te također biti u poziciji da bude davalac pomoći drugim zemljama na polju sigurnosti. Šef Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Slaviša Stjepanović također se zahvalio Slovačkoj Republici za ovu pomoć.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, vojni ataše Slovačke Republike u BiH brigadir Milan Mindek, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA